Poslednjih dana se pored Dubai čokolade na internetu najviše spominje marlenka: Medeni desert koji se može kupiti u mnogim marketima kod nas. Ipak, kuglice koje se nalaze u prodaji samo su kopija stare torte za koju sa vama deliko recept
Sastojci:
Za kore:
- 250 g meda
- 150 g šećera
- 1 jaje
- 1 kašika sode bikarbone
- 500 g brašna
- 100 g otopljenog maslaca
Za fil:
- 400 g kisele pavlake
- 400 g neslanog krem sira
- 200 g prah šećera
- 1 kašika vanilin šećera
- 100 g mlevenih oraha
Priprema:
- U šerpi zagrejte med, šećer i maslac i mešajte dok se sve ne rastopi i ne sjedini. Skinite sa vatre, dodajte jaje i sodu bikarbonu, pa dobro promešajte. Postepeno dodajte brašno, mešajući dok ne dobijete glatko testo.
- Podelite testo na 5 delova i svaki razvaljajte tanko, da dobijete kore. Pecite kore u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 5-7 minuta, ili dok ne dobiju zlatnu boju, a zatim ih ohladite.
- Sjedinite kiselu pavlaku, krem sir, prah šećer i vanilu, pa dobro promešajte. Dodajte mlevene orahe i sve dobro sjedinite.
- Na prvu koru nanesite deo fila, pa pokrijte drugom korom. Ponavljajte dok ne iskoristite sve kore i fil. Preostalim filom premažite tortu sa svih strana.
- Ostavite tortu da se ohladi u frižideru najmanje 4-5 sati, a najbolje preko noći.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.