Marinara sos je najjednostavniji sos o paradajza koji potiče iz italijanske kuhinje, a može se koristiti u svim jelima čija je osnova upravo- paradajz. Njegova priprema je veoma jednostavna, ali uvek se možete poigrati i obogatiti ukus te ga učiniti neobičnim
Sastojci:
- 550 gr pasiranog paradajza
- 4 kašike naseckanog svežeg peršuna
- 1 čen iseckanog belog luka
- 1 kašik origana
- 1 kašičica soli
- 1/4 kašičice mlevenog bibera
- 6 kašika maslinovog ulja
- 1/3 šoljice sitno iseckanog crnog luka
- 1/2 šoljice belog vina
- 2 lovorova lista
- 1 šoljica svežeg bosiljka, grubo iseckanog
Priprema:
- U velikoj posudi na srednje jakoj vatri propržite naseckani beli i crni luk na maslinovom ulju dok ne postanu prozirni. Dodajte belo vino, crni biber, lovor.
- Neka se umak kuva oko 30 minuta, pa smanjite vatru, povremeno mešajući.
- Dodajte bosiljak i peršun i origano i dobro promešajte.
- Ostavite da se umak lagano kuva još najmanje dva sata. Povremeno promešajte.
- Nakon dva sata probajte umak, ako je kiseo ili ako želite više slatkoće dodajte 1/2 kašičice praška za pecivo ili šećera da smanjite kiselost.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.