Lazanje su možda omiljeno jelo kada je nedeljni ručak u pitanju, a neretko su izbor i za doručak i večeru. Deca ih obižavaju, stariji uživaju u njima, ali ponekad one iziskuju puno vremena da biste dobili one savršene. Ipak, ako pratite jednostavna uputstva "kralja" kuhinje, nećete potrošiti sate i sate u kuhinji, a imaćete pravu gozbu na stolu
Iako je mnogo lakše otići u restoran i pojesti dobre lazanje, mislimo da ipak one pripremljene kod kuće imaju posebnu čar. Međutim, postoji zabluda da su lazanje veoma teške za pripremu, ali uz odlične smernice Jamia Olivera koje je prenela MissGastro, obećavamo da nećete zažaliti što ste zasukali rukave i prionuli na pripremu ovog jela.
Lazanje sa mesom
Jamie Oliver savetuje da za mesne lazanje upotrebite ostatke od jučerašnjeg ručka, jer po izvornom receptu se upravo tako i prave. Ipak, ako nemate ništa "od juče", možete skuvati meso od svinjskog stomaka ili goveđe potkolenice uz dodatak povrća kao što su celer, šargarepa, beli luk i paradajz, a zapamtite jedno: što duže kuvate meso, vaš fil će biti ukusniji!
Još jedna, kod nas najpopularnija ideja, jeste da se koristi mleveno meso sa slaninom, začinima i crnim vinom, ali Jamie Oliver predlaže i pačetinu kao sjajan izbor kada su lazanje u pitanju. Ako se odlučite za pačije meso, imak pripremite sa spanaćem, majoranom, crnim vinom i paradajzom zalivši ih bešamelom i 'pangratattom' od prezli i začina. Ukoliko niste fan bešamela, umesto njega upotrebite ricotta sir.
Vegetarijanske lazanje
Kada su u pitanju vegetarijanske lazanje, izbor je veoma veliki, a s obzirom da u ovakvim receptima izostavljamo meso. skraćuje se i vreme pripreme. Od predloga da napravite lazanje sa tikvicama, prazilukom i spanaćem dobro ćete se najeste ako prethodno izgrilujete tikvice jer pečeno povrće je izvrsna kombinacija sa lazanjama. Takođe, Jamie predlaže da koristite i patlidžan, papriku, luk ili bundevu za pripremu vegetarijanskih lazanja.
Slaganje lazanja
Najvažnije za slaganje lazanja jeste da sve sastojske imate pored sebe. Kako biste skratili postupak pripreme, koristite sveže lazanje jer one ne zahtevaju kuvanje. Kada slažete lazanje, najpre počnite sa umakom od povrća ili mesa, u zavisnosti od vrste jela koju pripremate. Na to dodajte lista lazanje, prelijte bešamelom pa stavite još jedan sloj testeine. Ovaj postupak ponavljajte dok ne utrošite sve sastojke, a poslednnji sloj na lazanjama uvek treba da bude bešamel i po želji rendani parmezan.
Pečenje
Za lazanje je jako bitno da dobro ugrejete rernu na 200 stepeni i da ih tokom prvih pola sata pečenja prekrijete aluminijumskom folijom kako bi se "ukuvale", a zatim je skinete i pečete još 15- tak minuta dok ne dobiju koricu.
Pored ovakvih saveta, nema šanse da vam lazanje ne ispadnu "kao na slici"!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.