Torte i kolači sa bananama su posebno neodoljivog ukusa i ljudi ih većinom obožavaju. Ovaj malaga kolač je savršen ako vam treba nešto slatko na brzinu, a niste u prilici da izgubite puno vremena na pripremu
Sastojci:
Za tortu:
- 4 jajeta
- 1 šolja šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- pola šolje mleka
- malo više od pola čaše brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 supene kašike gustina
- 2 supene kašike kakao praha
Za fil:
- 500 ml mleka
- 1 šolja brašna
- 1 šolja šećera
- 1 žumance
- 1 kašika gustina
- 50 g putera
- 1 kesica vanilinog šećera
Za ganaš:
- 100 g crne čokolade
- 1-2 kašike ulja
Za unutra:
- 7 banana
Za ivice:
- lomljeni lešnici
Priprema:
- U dublju činiju sipajte belanca, pa postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst sneg. U odvojenoj činiji umutite žumanca, pomešana s vanilinim šećerom, mlekom, pa to umešajte brašno, prašak za pecivo, gustin i kakao.
- U mešavinu sa žumancima dodajte polovinu umućenih belanaca i pažljivo promešajte da sneg ne bi splasnuo. Potom dodajte i preostalu polovinu belanaca uz oprezno mešanje.
- Sipajte u kalup za tortu, prethodno obložen papirom za pečenje, i poravnajte špatulom. Pecite oko 20-25 minuta, u rerni zagrejanoj na 170°C.
- Dok se peče, spremite fil: pomešajte u šerpi brašno, mleko, šećer, žumance i gustin, pa mešajte dok ne potamni na srednjoj vatri. Čim počne da ključa, sklonite sa šporeta, dodajte puter i vanilin šećer i nastavite da mutite mikserom. Ostavite da se ohladi skroz.
- Isecite koru na pravougaonike za 1-2 cm duže od banane, pa na pravougaonik na nesite fil, preko toga stavite bananu, pa je premažite filom sa svih strana, tako da se formira prepoznatljivi oblik.
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.