Umesto teških poslastica koje iziskuju puno vremena za pripremu, ali i ukljulivanje rerne po paklenim vrućinama, u ovo doba godine se veliki broj ljudi opredeljuje za laganije slatkiše koji će im utoliti želju za šećerom, a ako se radi o kremastoj posastici kakav je ovaj kolač, sigurno joj nećete odoleti
Ovaj kolač od griza za koji je potrebno veoma mao vremena je bio popularan osamdesetih godina prošlog veka, a sada ponovo postaje aktuelan kada svako od nas zaobilazi rernu u širokom luku, piše Telegraf.
Sastojci:
- 6 kašika pšeničnog griza
- 850ml mleka
- 1 puding od vanile
- 200g keksa
- 200g šlag krema
- 200ml kisele vode
- 15 kašika šećera
Priprema:
- Sipajte 250 ml mleka u šerpu, dodajte pet kašika šećera i stavite da se kuva. Posebno razmutite prašak za puding, pa kad mleko sa šećerom provri, ulijte puding i zakuvajte.
- Šerpicu skinite sa ringle i prekrijte je prozirnom folijom ili mokrom krpom kako se ne bi uhvatila korica.
- U drugu šerpu sipajte preostalo mleko, dodajte 10 kašika šećera i griz i stavite da se kuva. Ovu smesu bi sve vreme trebalo da mešate kako griz ne bi zagoreo. Kada je griz skuvan, skinite šerpu sa vatre, pa i preko nje stavite prozirnu foliju.
- U vanglicu sipajte šlag-krem i malo kisele vode, pa mutite mikserom. Postepeno dodajte ostatak kisele vode i umutite šlag tako da bude čvrst.
- Trećinu umućenog šlaga sipajte u prohlađen puding, dodajte skuvani griz i sve još jednom dobro umutite mikserom.
- Poređajte keks po dnu tacne ili pleha, nanesite fil, a preko fila ostatak umućenog šlag-krema. Ostavite u frižideru da se stegne.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.