Prvi 34279 pregleda 23. Jul 2023.

Kolač od griza koji će zadovoljiti sva tvoja čula...

youtube/canva

Umesto teških poslastica koje iziskuju puno vremena za pripremu, ali i ukljulivanje rerne po paklenim vrućinama, u ovo doba godine se veliki broj ljudi opredeljuje za laganije slatkiše koji će im utoliti želju za šećerom, a ako se radi o kremastoj posastici kakav je ovaj kolač, sigurno joj nećete odoleti

Ovaj kolač od griza za koji je potrebno veoma mao vremena je bio popularan osamdesetih godina prošlog veka, a sada ponovo postaje aktuelan kada svako od nas zaobilazi rernu u širokom luku, piše Telegraf.

 | Author: youtube/canva youtube/canva

Sastojci:

  • 6 kašika pšeničnog griza
  • 850ml mleka
  • 1 puding od vanile
  • 200g keksa
  • 200g šlag krema
  • 200ml kisele vode
  • 15 kašika šećera

Priprema:

  1. Sipajte 250 ml mleka u šerpu, dodajte pet kašika šećera i stavite da se kuva. Posebno razmutite prašak za puding, pa kad mleko sa šećerom provri, ulijte puding i zakuvajte.
  2. Šerpicu skinite sa ringle i prekrijte je prozirnom folijom ili mokrom krpom kako se ne bi uhvatila korica.
  3. U drugu šerpu sipajte preostalo mleko, dodajte 10 kašika šećera i griz i stavite da se kuva. Ovu smesu bi sve vreme trebalo da mešate kako griz ne bi zagoreo. Kada je griz skuvan, skinite šerpu sa vatre, pa i preko nje stavite prozirnu foliju.
  4. U vanglicu sipajte šlag-krem i malo kisele vode, pa mutite mikserom. Postepeno dodajte ostatak kisele vode i umutite šlag tako da bude čvrst.
  5. Trećinu umućenog šlaga sipajte u prohlađen puding, dodajte skuvani griz i sve još jednom dobro umutite mikserom.
  6. Poređajte keks po dnu tacne ili pleha, nanesite fil, a preko fila ostatak umućenog šlag-krema. Ostavite u frižideru da se stegne.

Prijatno!

Tvoja reakcija?