Ako volite knedle sa šljivama, onda ste na pravom mestu jer vam u nastavku donosimo recept za kolač koji je gotovo isti ovoj omiljenoj poslastici, ali ga je puno jednostavnije pripremiti jer ne morate mesiti testo. Na vama je samo da se bacite na pripremu i uživate u ovom dezertu.
Sastojci:
Za podlogu
- 200 g mrvica hleba
- 4 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- 50 g maslaca
Za fil od šljiva
- 1 kg šljiva
- 5 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 kašike gustina
- Vrlo malo vode
Za fil od griza
- 1 l mleka
- 13 kašika griza
- 10 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- 90 g maslaca
Priprema:
Za podlogu na plehu otopite maslac, dodajte mu sve suve sastojke koje ste prethodno sjedinili pa ispržite na laganoj vatri mešajući sve vreme, odnosno 10-ak minuta. Ispržene mrvice hleba prespite u činiju i, kako piše Jednostavna kuhinja, ostavite sa strane dok pravite fil od šljiva. Za fil od šljiva prvo dobro operite šljive i izvadite im koštice.
Svaku polovinu šljive još jednom presecite na pola i stavite ih na ringlu pa preko njih pospite šećer. Sve dobro izmešajte i stavite na laganu vatru da se kuva. Kada ste stavili šljive da se kuvaju, odmah pripremite fil. Fil ćete pripremiti tako što ćete tri kašike gustina razmutiti u malo vode i mešati dok grudvice ne nestanu. Ako su šljive pustile sok, kuvajte ih još 15-ak minuta.
Za to vreme pomešajte griz i šećer pa u tu mešavinu dodajte 200 ml mleka i dobro promešajte, a preostalih 800 ml stavite da prokuva.
Dok se mleko kuva, šljive sklonite sa vatre pa dodajte gustin i ostavite da prokuva uz konstantno mešanje. Kada je mleko prokuvalo, dodajte mu griz i mešajte sve vreme na laganoj vatri dok se griz ne skuva. Zatim umutite jedno jaje i dodajte ga u griz pa brzo mešajte dok sve ne prokuva.
Griz sklonite sa vatre i odmah u njega dodajte maslac pa mešajte dok se u potpunosti ne otopi. Kalup dimenzija 20x30 cm premažite maslacem i pospite polovinu mrvica hleba pa preko njih prelijte polovinu fila od griza i poravnajte. Preko griza prelijte fil od šljiva pa preko toga prelijte drugu polovinu fila od griza i poravnajte - ovde morate biti brzi jer se griz brzo steže. Kolač pospite ostatkom mrvica hleba, dobro ga ohladite pa poslužite.
Uživajte!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.