Često se dešava da oni koji poste nemaju nikakvu ideju šta bi mogli danas da ručaju, a kada je desert u pitanju, tu su potpuno razoružani. Mi vam nudimo jedan savršen recept za kakao kolač čiju sočnost pojačavaju jabuke, a toliko je ukusan da ćete ga praviti i van posta
Sastojci:
- 1 i po šolja speltinog polubelog brašna
- 40 g kakaa
- 50 g mlevenih lešnika
- 2 kašičice praška za pecivo
Tečni sastojci:
- 1/2 šolje sojinog jogurta
- 1/2 šolje ovsenog mleka
- 1/3 šolje ulja
- 2 /3 šolje agavinog sirupa ili meda
Za pire od jabuke:
- 2 srednje jabuke (oko 300 g)
- malo vode
- 1/2 kašičice vanile burbon praha
- 1-2 kašičice cimeta
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Ogulite jabuke, odstranite im koštice i isecite ih na kocke. Stavite u šerpu, sipajte vodu do polovine jabuka i kuvajte na srednjoj vatri dok ne omekšaju. Ocedite ih i izmiksajte štapnim mikserom u pire. Zagrejte rernu na 180 stepeni.
- Prosejte brašno i kakao u činiju. Dodajte ostale suve sastojke i sve promešajte.
- U drugoj posudi pomešajte sve tečne sastojke za pire i biskvit, zajedno sa začinima. Sipajte ih polako u činiju sa suvim sastojcima i lagano izmješajte varjačom u jednoličnu smesu.
- Kalup prečnika 23×23 cm obložite papirom za pečenje, sipajte smesu u kalup i protresite da se smjesa ravnomerno rasporedi u kalupu.
- Pecite 35 minuta. Proverite čačkalicom kada je biskvit suv, pa po potrebi pecite malo duže ako je testo još vlažno. Ostavite kolač da se ohladi pri rezanja, a pre serviranja pospite šećerom u prahu, savetuju Večernje novosti.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.