Prvi 162 pregleda 15. Oktobar 2024.

Jelo 'na kašiku': Pileća bela čorba sa povrćem!

canva

Iako se čini da nam je sunce naklonjeno proteklih dana, samo oni koji na posao odlaze rano ujutru i vraćaju se tokom kasnog popodneva znaju koliko ovo miholjsko leto može biti hladno. Kako biste se lepo ugrejali, predlažemo da napravite ovu preukusnu čorbicu punu vitamina

Sastojci:

  • 600 gr pilećeg belog mesa
  • 2 kom šargarepe
  • 1/2 korena peršuna
  • 1/3 korena paškanata
  • 100 gr celera
  • 3 srednja krompira
  • 1 list lovora
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica mlevenog bibera
  • 2 kašičice suvog biljnog začina
  • 2 žumanaca
  • 2 dl kisele pavlake
  • sok od pola limuna
  • oko 1,5 l vode

 | Author: canva canva

Priprema:

  1. Piletinu oprati pod mlazom hladne vode, staviti u lonac sa oko 1,5 l hladne vode, poklopiti i staviti da se kuva. Kada meso provri, dodati očišćeno povrće i posoliti. Dodati i polovinu količine suvog biljnog začina, biber i list lovora. Kada meso počne da se odvaja od kosti, isključiti šporet i procediti tečnost pa ostaviti da se malo prohladi. Meso odvojiti od kosti i sitno iseckati, kao i šargarepu, krompir i celer. Ostatak povrća odstraniti.
  2. Proceđenu tečnost vratiti u lonac i dodati iseckano meso i povće. Proveriti ukus, dodati ostatak suvog biljnog začina i staviti da ključa još par minuta.
  3. Viljuškom umutiti  žumanca i kiselu pavlaku u posebnoj činiji. Skinuti šerpu sa šporeta i u vrelu tečnost sipati tanak mlaz razređene mase od žumanaca i pavlake, uz istovremeno i neprestano mućenje čorbe viljuškom, ali samo po površini čorbe, nikako u dubinu, da se ne naprave grudvice. Tek kada se sipa sva masa, promešati celu količinu čorbe.
  4. Pri serviranju, može se dodati sitno seckani peršunov list, a po po želji i dodatno zakiseliti limunom ili sirćetom, piše N1 info.

Prijatno!

Tvoja reakcija?