Iako se čini da nam je sunce naklonjeno proteklih dana, samo oni koji na posao odlaze rano ujutru i vraćaju se tokom kasnog popodneva znaju koliko ovo miholjsko leto može biti hladno. Kako biste se lepo ugrejali, predlažemo da napravite ovu preukusnu čorbicu punu vitamina
Sastojci:
- 600 gr pilećeg belog mesa
- 2 kom šargarepe
- 1/2 korena peršuna
- 1/3 korena paškanata
- 100 gr celera
- 3 srednja krompira
- 1 list lovora
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica mlevenog bibera
- 2 kašičice suvog biljnog začina
- 2 žumanaca
- 2 dl kisele pavlake
- sok od pola limuna
- oko 1,5 l vode
Priprema:
- Piletinu oprati pod mlazom hladne vode, staviti u lonac sa oko 1,5 l hladne vode, poklopiti i staviti da se kuva. Kada meso provri, dodati očišćeno povrće i posoliti. Dodati i polovinu količine suvog biljnog začina, biber i list lovora. Kada meso počne da se odvaja od kosti, isključiti šporet i procediti tečnost pa ostaviti da se malo prohladi. Meso odvojiti od kosti i sitno iseckati, kao i šargarepu, krompir i celer. Ostatak povrća odstraniti.
- Proceđenu tečnost vratiti u lonac i dodati iseckano meso i povće. Proveriti ukus, dodati ostatak suvog biljnog začina i staviti da ključa još par minuta.
- Viljuškom umutiti žumanca i kiselu pavlaku u posebnoj činiji. Skinuti šerpu sa šporeta i u vrelu tečnost sipati tanak mlaz razređene mase od žumanaca i pavlake, uz istovremeno i neprestano mućenje čorbe viljuškom, ali samo po površini čorbe, nikako u dubinu, da se ne naprave grudvice. Tek kada se sipa sva masa, promešati celu količinu čorbe.
- Pri serviranju, može se dodati sitno seckani peršunov list, a po po želji i dodatno zakiseliti limunom ili sirćetom, piše N1 info.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.