Svako voće nekako možemo da povežemo sa nekim godišnjim dobom, a mandarine su sasvim sigunro znak da je došla zima. Slasne, sočne i pune vitamine, odličan su izbor za zdravu užinu, ali i za fenomenalan desert. Mi vam donosimo recept za obrnuti kolač od mandarina koji ćete obožavati
Ono što ovaj kolač čini tako savršenim jeste to što nije previše sladak jer u njemu nema puno šećera, a kislekaste i sočne mandarine vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim. Još jedno parče, molim!
Recept za ovaj kolač, koji donosi Miss Gastro, ćete sigurno zabeležiti i praviti mnogo puta kada u kući imate višak mandarina.
Sastojci:
- 6-8 mandarina – izrezanih po širini na pola ili ako su veće na tri kriške
- 1 žlica jabukovog sirća
- 1/3 šoljiceulja
- 1 šoljica šećera
- 1 šoljica mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 2/3 šoljice brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- Prstohvat soli
- Otopljena marmelada
Priprema:
Natrljati pleh maslacem i lagano posuti šećerom. Staviti kriške mandarina na dno plrha. Pomešati mlijeko, sirće, ekstrakt vanile i ulje. U drugoj posudi pomiješati brašno, šećer, so i prašak za pecivo.
Mokre sastojke uliti u suve i mešati dok se ne sjedine. Smjesu izliti preko mandarina i peći 25-30 minuta na 180 stepeni. Kada je kolač gotov, ostaviti ga da se ohladi 10-ak minuta, pa ga preokrenuti naopačke i preliti otopljenom marmeladom.
Umesto marmelade možete kolač preliti glazurom od narandže tako što ćete pomiješati 2 šoljice šećera, 2 kašike maslaca, 4 kašičice soka od narandže i ½ kašičice narandžine korice pa preliti preko hladnog kolača.
To je sve! Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.