Makedonska kuhinja je u mnogome slična našoj, ali se neki specijaliteti izdvajaju baš po poreklu koje vode izove zemlje. Tako, na primer, imamo pastrmajliju koja se rado jede u Severnoj Makedoniji, ali ono što posebno izdvaja makedonsku kuhinju jeste čuveni recept za pasulj, odnosno gravče na tavče
Ipak, postoji još mnogo jela koja su nastala u susednoj nam državi, a jedno od njih je musaka sa plavim patlidžanom. Garantujemo da će vas ovo jelo oduševiti, a ako ste ga već probali, onda znate kakav je specijalitet u pitanju!
Sastojci:
- 1 kg patlidžana
- 400 g mlevenog mesa
- 4 kašike ulja
- 1 glavica crnog luka
- 4 čena belog luka
- 2 paradajza
- 2 paprike
- so, biber
Priprema:
- Sitno iseckani crni luk propržite na ulju pa dodajte meso i začine. Dinstajte uz povremeno dolivanje vode dok meso ne omekša pa na kraju dodajte sitno seckani beli luk.
- Dok se meso dinsta, oljuštite patlidžane i isecite na trake po dužini pa svaku posolite i ostavite da odstoji 15- tak minuta. Patlidžane osušite ubrusom pa ih pržite na ulju.
- Oljuštite paradajz i isecite ga na kockice kao i papriku.
- U vatrostalnu činiju poređajte red patlidžana, pa na njih rasporedite pola količine dinstanog mesa, pa poređajte red paradajza i paprike. Pokrijte sve mesom, a preko naizmenično stavite preostale patlidžane i paradajz.
- Musaku prelijte sa 2 dl vrele vode i pecite na temperaturi od 220 stepeni oko 30 minuta.
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.