Otkada se cheesecake pojavio na našim prostorima, potpuno je zaludeo i mlade i starije sladokusce. Poznato je njegovo poreklo još iz antičke Grčke. Sa druge strane, baklava je stari orijentalni desert star vekovima. Kada vaša nepca osete spoj ova dva deserta, poželećete da taj trenutak traje večno
Iako priprema ove poslastice nije baš jednostavna za početnike, ako se potrudite, bićete oduševljeni rezultatima. Ovu sjajnu ideju je objavila italijanska pastry chefica Chiara na TikToku i Instagramu, javlja Miss Gastro. Ukoliko vam je već krenula voda na usta, sačuvajte ovaj recept i počastite se fenomenalnim ukusom!
Sastojci:
Za kremu:
-
400 g mascarpone sira
-
200 g sirnog namaza
-
200 g šećera
-
2 jaja
-
100 g grčkog jogurta
-
50 g brašna tip 00
-
1 kašičica ekstrakta vanilije
Za hrskavu koricu:
-
10/15 lkora za pitu ili baklavu
-
100 g krupno seckanih lešnika
-
30 g seckanih pistaća ili oraha
-
50 g maslaca za premazivanje
-
Manji komadić maslaca
Za sirup:
-
118 g vode
-
50 g šećera
-
70 g meda
-
Ekstrakt vanile po želji
Priprema:
Umutite mikserom šećer, brašno i jaja. Dodajte krem sir, sirni namaz, grčki jogurt i ekstrakt vanile. Mutite sporo, tek toliko da se sastojci sjedine.
Pleh obilni istrljajte maslacem i dodajte dve kore tako da oblože dno i stranice okruglog pleha. Pospite pistaćima i lešnicima. Složiti još dve kore da prekriju delove pleha koji nisu pokriveni. Premažite ih maslacem i dodajte orašaste plodove. Ovaj postupak ponavljajte dok ne utrošite sve kore, ali poslednjii sloj nemojte premazivati maslacem.
Preko kora izliti smesu za cheesecake, a višak kora koji viri odsecite makazama ili presavijte preko smese. Peći u zagrejanoj rerni dok kolač ne poprimi zlatnu boju.
Dok se kolač peče, napravite preliv tako što ćete pomešati sve sastojke i kuvati dok ne dobijete gustu smesu. Vreo kolač preliti sirupom, ali samo po korama (ivicama pleha), ohladiti barem dva sata u frižideru pa posuti orasima po želji.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.