Prvi 39 pregleda 09. Septembar 2024.

Hrskava pita sa čokoladom, neodoljivog ukusa...

canva

Jedan od starih, pomalo i nepravedno zaboravljenih recepata, našao se od skoro na društvenim mrežama i mnogi su se setili ovog divnog ukusa iz detinjstva. Hajde da se prisetimo i recepta za kolač koji možete da napravite u svim prilikama ili da ga jednostavno poslužite uz kafu

Sastojci:

Testo:

  • 250 g brasna
  • 125 g omeksalog maslaca
  • 125 g secera u prahu
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 1-2 kašike hladne vode po potrebi

Fil:

  • 500g čokolade
  • 300 ml slatke pavlake
  • 200 ml mleka
  • 2 jaja
  • 1 žumance
  • 2 zlice brandija
  • malo soli

Priprema:

  1. Maslac i šećer mutite dok smesa ne postane penasta. Dodajte jaje, potom brasno i so.
  2. Dobijeno testo mesite dok ne postane jednolicno i glatko. Oblikujte od njega kuglu, pa je zamotajte u providnu foliju i stavite u  frižiderda odstoji najmanje 2 sata.
  3. Ohladjeno testo razvaljajte i stavite u okruglu tepsiju prečnika 28 cm. Izbockajte ga viljuškom, pa prekrijte papirom za pecenje ili alu folijom i u njega stavite 250- 300g nekog tereta po izboru kako se testo ne bi podizalo.
  4. Peći na 180 stepeni nekih 20-25 minuta. Nakon 15 - tak minuta, podignite papir za pecenje jer vam verojatno testo u sredini nije dobilo zlatno žutu boju. Nastavite jos malo pečenje bez papira i tereta dok testo ne dobije lepu zlatno žutu boju.
  5. Otopite čokoladu na pari, pazeći da dno posude ne dodiruje vodu. 
  6. U posebnoj posudi, na laganoj vatri zagrejte slatku pavlaku, mleko, brandy i so, pazeći pritom da vam ne provri.
  7. Lagano pomešajte jaja žicom bez mućenja, pa pomešajte sa zagrejanim mlekom i pavlakom. Odmah sklonite sa šporeta, te smesu sipajte u otopljenu čokoladu. Sve lepo sjedinite.
  8. Sipajte čokoladni nadev u pečeno testo i vratite u zagranu rernu na 5 minuta. Nakon 5 minuta ugasite pecnicu, a čokoladnu pitu ostavite da stoji u toploj rerni jos 40 minuta.
  9. Pitu ohladite najmanje 3 sata.

Prijatno!

Tvoja reakcija?