Jedan od starih, pomalo i nepravedno zaboravljenih recepata, našao se od skoro na društvenim mrežama i mnogi su se setili ovog divnog ukusa iz detinjstva. Hajde da se prisetimo i recepta za kolač koji možete da napravite u svim prilikama ili da ga jednostavno poslužite uz kafu
Sastojci:
Testo:
- 250 g brasna
- 125 g omeksalog maslaca
- 125 g secera u prahu
- 1 jaje
- prstohvat soli
- 1-2 kašike hladne vode po potrebi
Fil:
- 500g čokolade
- 300 ml slatke pavlake
- 200 ml mleka
- 2 jaja
- 1 žumance
- 2 zlice brandija
- malo soli
Priprema:
- Maslac i šećer mutite dok smesa ne postane penasta. Dodajte jaje, potom brasno i so.
- Dobijeno testo mesite dok ne postane jednolicno i glatko. Oblikujte od njega kuglu, pa je zamotajte u providnu foliju i stavite u frižiderda odstoji najmanje 2 sata.
- Ohladjeno testo razvaljajte i stavite u okruglu tepsiju prečnika 28 cm. Izbockajte ga viljuškom, pa prekrijte papirom za pecenje ili alu folijom i u njega stavite 250- 300g nekog tereta po izboru kako se testo ne bi podizalo.
- Peći na 180 stepeni nekih 20-25 minuta. Nakon 15 - tak minuta, podignite papir za pecenje jer vam verojatno testo u sredini nije dobilo zlatno žutu boju. Nastavite jos malo pečenje bez papira i tereta dok testo ne dobije lepu zlatno žutu boju.
- Otopite čokoladu na pari, pazeći da dno posude ne dodiruje vodu.
- U posebnoj posudi, na laganoj vatri zagrejte slatku pavlaku, mleko, brandy i so, pazeći pritom da vam ne provri.
- Lagano pomešajte jaja žicom bez mućenja, pa pomešajte sa zagrejanim mlekom i pavlakom. Odmah sklonite sa šporeta, te smesu sipajte u otopljenu čokoladu. Sve lepo sjedinite.
- Sipajte čokoladni nadev u pečeno testo i vratite u zagranu rernu na 5 minuta. Nakon 5 minuta ugasite pecnicu, a čokoladnu pitu ostavite da stoji u toploj rerni jos 40 minuta.
- Pitu ohladite najmanje 3 sata.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.