Domaći hleb je nešto najbolje što možemo napraviti sebi i svojoj porodici, ali često odustajemo od te ideje jer nam treba puno vremena za pripremu, hleb treba umesiti, čekati da naraste... Baš zato, mi imamo jedan malo drugačiji recept
Sastojci:
- 500g brašna (tip 500)
- 500ml mlake vode
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
Priprema:
- U činiju sipajte vodu, dodajte kvasac i promešajte pa ostavite da krene da se aktivira nekoliko minuta.
- U većoj činiji odmerite 500g brašna. Dodajte u brašno so i šećer i promešajte. Dodajte vodu sa kvascem, i dobro zamesite varjačom. Testo će biti tečno, i tako treba. Pokrijte činiju folijom ili poklopcem.
- Ostavite testo da narasta makar 1.5 sat. Ukoliko imate vremena, promešajte ga varjačom, i ostavite da još jednom narasta nekih 1 sat.
- Rernu uključite na najjače i stavite unutra šerpu u kojoj ćete peći hleb. Šerpa mora da ima poklopac koji dobro dihtuje.
- Testo promešajte još jednom pre nego što ćete ga prebaciti u šerpu za pečenje. Obavezno stavite papir za pečenje u šerpu pre pečenja jer će se zalepiti.
- Pecite 30 minuta poklopljeno na 220 stepeni. Otvorite šerpu i otklopljeno pecite još 15 minuta, ili dok korica dobro ne porumeni.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.