Prvi 11 pregleda 17. Decembar 2024.

Hleb koji se ne mesi: Sve što ti zaista treba!

canva

Domaći hleb je nešto najbolje što možemo napraviti sebi i svojoj porodici, ali često odustajemo od te ideje jer nam treba puno vremena za pripremu, hleb treba umesiti, čekati da naraste... Baš zato, mi imamo jedan malo drugačiji recept

Sastojci:

  • 500g brašna (tip 500)
  • 500ml mlake vode
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera

 | Author: canva canva

Priprema:

  1. U činiju sipajte vodu, dodajte kvasac i promešajte pa ostavite da krene da se aktivira nekoliko minuta.
  2. U većoj činiji odmerite 500g brašna. Dodajte u brašno so i šećer i promešajte. Dodajte vodu sa kvascem, i dobro zamesite varjačom. Testo će biti tečno, i tako treba. Pokrijte činiju folijom ili poklopcem.
  3. Ostavite testo da narasta makar 1.5 sat.  Ukoliko imate vremena, promešajte ga varjačom, i ostavite da još jednom narasta nekih 1 sat.
  4. Rernu uključite na najjače i stavite unutra šerpu u kojoj ćete peći hleb. Šerpa mora da ima poklopac koji dobro dihtuje.
  5. Testo promešajte još jednom pre nego što ćete ga prebaciti u šerpu za pečenje. Obavezno stavite papir za pečenje u šerpu pre pečenja jer će se zalepiti.
  6. Pecite 30 minuta poklopljeno na 220 stepeni. Otvorite šerpu i otklopljeno pecite još 15 minuta, ili dok korica dobro ne porumeni.

Prijatno!

Tvoja reakcija?