Predivno tursko jelo, gozleme, nešto su između palačinaka i pice, doksu za mnoge one i turski hleb. Šta god one bile, hleb, pica ili palačinke, ovom sjajnom ukusu ne možete da odolite
Sastojci za testo:
- 500 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 3 kašike ulja
- 300 ml mlake vode
Sastojci za nadev:
- 300 g svežeg spanaća
- 1 struk praziluka
- 300 g sitnog sira
- 2 kašike ulja
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica soli
- začini po ukusu
Priprema:
- Pomešajte kvasac sa malo tople vode i šećerom i ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira. Kada kvasac naraste, u posudi pomešajte, brašno, so, ulje, vodu, pa dodajte nadošli kvasac i umesite glatko testo. Ostavite 15 minuta da testo nadođe.
- Na radnu površinu pospite malo brašna, pa testo podelite na šest jufki. Prekrijte ih i ostavite sat vremena da odstoje.
- Za to vreme pripremite nadev: Spanać blanširajte u većoj količini vode u koju ćete dodati so, pa ga ocedite. Praziluk iseckajte sitno, pomešajte sa spanaćem i sirom i dodajte beli luk i začine po ukusu.
- Jednu po jednu jufku stavite na radnu površinu i razvlačite oklagijom u što tanji krug. Stavite nadev na sredinu kruga i ravnomerno ga rasporedite. Testo preklopite sa sve četiri strane.
- Zagrejte tiganj na srednjoj temperaturi, sipajte malo ulja, pa pržite lepinjice po pet minuta sa svake strane.
- Gozleme služite tople.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.