Božićna česnica je neizostavan detalj kada je proslavljanje ovog praznika u pitanju i svi je obožavaju. Neki je prave od kukuruznog brašna, neki od pšeničnog u vidu pogače, a najvažnije pravilo jeste stavljanje novčića u nju kako bi onoga koji ga pronađe čitave godine pratila sreća
Kao što smo već rekli, u nekim krajevima se česnica priprema uvidu proje, ali mi smo se odlučili da sa vama podelimo recept za česnicu u vidu lisnate pogače koja će osvojiti vaša srca. Još kada budete videli njen slatki zvezdasti oblik, nema šanse da ne probate da je napravite.
Sastojci:
- 300ml mlake vode
- 1 kašika šećera
- 1 kocka kvasca
- 1dl ulja
- oko 850g brašna
- kašičica soli
- pola margarina
- semenke (susam, lan,mak, chia seme)
Priprema:
Pomešati kvasac, šećer, toplu vodu i kašiku brašna pa ostaviti na toplom mestu da se aktivira. U nadošli kvasac dodati ulje i postepeno dodavati brašno i so dok se ne umesi lepo i glatko testo koje se ne lepi za ruke. Ostaviti da naraste najmanje pola sata, može i duže. Nadošlo testo premesiti i podeliti na tri dela, svi delovi treba da se razlikuju po veličini. Od dva veća dela formitati po pet kuglica, a od najmanjeg četiri. Razviti prvu koru od najvećeg dela, staviti je u pleh i premazati margarinom, pa i ostale četiri kore staviti preko nje, a poslednju ne mazati margarinom.
U sredini zaseći na četiri dela, pa svaki podeliti na još dva, ali voditi računa da krajevi kruga ostanu nezasečeni. Krake prebaciti preko oboda, a isti postupak ponoviti i sa manjim jufkicama. Od najmanjih jufkica isplesti pletenicu i staviti je u sredinu. Pogaču premazati žumancetom, posuti semenkama i ostaviti na naraste dok se rerna ugreje. Peći na 200° oko pola sata. Vrelu pogaču po želji možete premazati margarinom.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.