Baklava sa grizom i orasima je jedan od onih deserata koji ćete veoma brzo napraviti, a može u frižideru stajati danima, ako, naravno, potraje. Veoma je sočna i ukusna, a ovaj recept možete iskoristiti i za slavsku trpezu
Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 300 g mlevenih oraha
- 100 ml ulja
- 100 ml vode
- 2 kesice vanilin šećera
- 4 kašike šećera
- 4 kašike pšeničnog griza
Premaz:
- 150 g margarina
- 50 ml ulja
Sirup:
- 500 ml vode
- 350 g šećera
- 1 limun
Priprema:
- Izmešati sastojke za fil, pa rastopiti margarin i dodati ulje. Raširiti jednu koru, premazati sa dve kašike premaza, staviti drugu koru pa premazati jednom kašikom premaza. Na kraj kore staviti fil, dobro ga pritisnuti da se ne rasipa pa motati čvrst rolat. Rolate slagati u veliku podmazanu tepsiju i iseći na manje rolnice.
- Prremazati dobro odozgo i staviti da se peče na 200 stepeni oko pola sata.
- Pečene baklave ostaviti da se ohlade, a nakon toga preliti ih vrelim sirupom. Sastojke za sirup pomešati i kuvati oko 15 minuta, do tačke ključanja. Prelivene baklave ostaviti najmanje 4 sata da stoje, a najbolje preko noći.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.