Zadovoljite svoju želju za čokoladom tortom iz snova! Ovaj desert dovoljno je jednostavan za popodnevni čaj, a opet dovoljno poseban i za proslavu! Ovaj zaista jednostavan recept za čokoladnu tortu savršen je za svaki dan, a torta je tako mekana i biće sveža 3-4 dana!
Sastojci:
- 200 grama brašna
- 1 šolja holandskog obrađenog kakao praha (120 g)
- 1 kašičica soli
- 1 i po kašičica sode bikarbone
- pola kašičice praška za pecivo
- 360 ml piva (po mogućstvu IPA)
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 1 kašika espreso praha
- 250 g putera
- 300 g šećera
- 3 jaja
- pola šolje majoneza (120 g)
- crna čokolada (100 g), iseckana
Za fil:
- 350 g omekšanog putera
- 1 kašika ekstrakta vanile
- pola šolje holandskog obrađenog kakao praha (60 g)
- 600 g šećera u prahu
- 5 kašika mleka
- sveže voće, za ukrašavanje
Podmažite i obložite tri kalupa za torte od 20 cm papirom za pečenje. U velikoj posudi prosejte zajedno brašno, kakao prah, so, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Ostavite sa strane.
U velikoj staklenoj posudi za merenje pomešajte pivo, vanilu i espreso prah. Zatim, u velikoj posudi za mešanje umutite puter i šećer dok ne postanu lagani i pahuljasti, oko 5 minuta, povremeno stružući sa strane kako biste bili sigurni da su svi sastojci ravnomerno umućeni. Umutite jaja, jedno po jedno, pazeći da je svako jaje potpuno uklopljeno pre nego što dodate sledeće. Onda, dodajte majonez i mutite dok smesa ne postane glatka i kremasta.
Zagrejte rernu na 160˚C. Naizmenično dodajte pripremljene suve i vlažne sastojke u testo. Počevši od oko trećine suvih sastojaka, mutite dok se ne sjedini. Zatim dodajte trećinu tečnih sastojaka, mešajući dok se testo ne sjedini. Nastavite dok se svi mokri i suvi sastojci ne sjedine.
Koristeći gumeni strugač, stavite komadiće tamne čokolade u testo. Ravnomerno rasporedite testo između 3 pripremljena kalupa za torte. Pecite oko 35 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u centar torte ne izađe čista. Stavite podloge na rešetku za hlađenje i ostavite da se ohlade oko 10-15 minuta, dok se spoljašnji deo tepsije ne ohladi na dodir.
Kada se kolači ohlade, olabavite ivice nožem za puter. Zatim stavite veliki tanjir preko pleha i okrenite ga da biste oslobodili tortu iz kalupa. Uklonite papir sa dna torte i gurnite podloge nazad na rešetku za hlađenje da se potpuno ohlade. Dok se one hlade, pripremite fil. U velikoj činiji umutite puter i vanilu. Postepeno dodajte kakao prah, šećer u prahu i mleko, neprestano mutite dok se svi sastojci ne sjedine i glazura ne postane lagana i pahuljasta. Ohladite u frižideru i ukrasite po svom ukusu.
Uživajte u ovom prelepom desertu!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.