Nekada su orasnice bile obavezan deo slavskih trepza u Srbiji, ali kako se vremena menjaju, na red dolaze nove poslastice i zamenjuju one stare, dajući opet prostora nekima koje će se u budućnosti istaći i postale "zvezde trpeze". Međutim, orasnice su i danas omiljeni kolač mnogih od nas
Kako piše Telegraf, najbolji koači se prave od malog broja sastojaka, a kada su orasnice u pitanju za njih su potrebna samo čeiri. orasi, šećer, jaja i sirće. Miris ovog kolača će vas vratiti u najranije detinjstvo, a tek ukus... Napravite ih i uživajte!
Sastojci:
- 2 belanca
- 200g kristal šećera
- 200g mlevenih oraha
- 200g seckanih oraha
- 1 kašika sirća
Priprema:
- Odvojte belanca od žumanaca, pa belanca mutite mikserom dok se ne pretvore u sneg. Stari trik domaćica jeste da belanca za orasnice uvek mutite u jednom smeru. Dodajte šećer i nastavite da mutite.
- Sipajte kašiku sirća kada budete na polovini mućenja, pa dovršite mućenje. Smesa za orasnice treba da bude kompaktna. Špatulom lagano umešajte mlevene orahe da se sjedine sa umućenim belancima i šećerom.
- U plitku posudu sipajte seckane orahe. Kašičicom vadite smesu od belanaca i mlevenih oraha, pažljivo uvaljajte smesu u seckane orahe, oblikujte mali valjak, a onda od njega i potkovicu.
- Ređajte kolačiće na pleh obložen pek šapirom. Pecite na 130 stepeni oko pola sata. Ukoliko volite hrskavije orasnice, ostavite ih da se peku malo duže.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.