Bez srama 214 pregleda 24. Mart 2023.

Strašni podaci: Mentalno zdravlje tinejdžera sve je gore

Depresija je postala sve češća među mladima, a u Americi je primećen porest broja kod određenih starosnih grupa, a kada su u pitanju adolescenti, procenat doseže čak do 42. Iako su devojčice izloženije ovom stanju, ni dečaci nisu pošteđeni, a sa suicidnim idejama se susreće svaka treća devojka

Kada razmiščjamo o tome šta se dešava, imaćemo čitav niz razloga koji dovode do ovoga, a to su sve veći pritisak u školi i vannastavnim aktivnostima, uticaj društvenih mreža, ali i klimatske promene. Ovaj tekst koji je objavla Psychology Today govori o tome kako ovi faktori utiču na depresiju i samoubilačke ideje. 

Naš mozak je stvoren tako da uvek daje prednost prilagođavanju. To znači da uvek težimo da se uklopimo u sredinu jer ćemo, ukoliko do prilagođavanja ne dođe, biti prepušteni sami sebi i izloženi tome da budemo "solo igrači".

 | Author:

Imuni odgovor na pretnju od društvenog odbacivanja zaista postoji, a to znači da je naš mozak sposoban da se susretne sa raznim situacijama u kojima možemo da se nađemo. 

U današnje vreme, tinejdžeri su mnogo više izloženi stresu nego ranije generacije. Kada je pre dvadeset godina dolazilo do vršnjačkog nasilja, o tome je znalo samo par osoba koji su mu lično svedočili, dok danas dolazimo do toga da se sve češće ovakvi konflikti snimaju i objavljuju u medijima i na društvenim mrežama. Pored ovakvog ismevanja, dolazi i do raznih komentara koji dodatno "ubijaju" psihu. 

Izopštenju su posebno izloženi pripadnici LGBT populacije zbog raznih stereotipa u našem društvu. Takođe, dokazano je da su devojke mnogo češće izloženije stresu čak i u ovoj grupi nego muškarci. 

 | Author:

Kako bi se ovome što pre stalo na put, neophodno je socijalno povezivanje. Bilo da se radi o roditeljima, prijateljima ili rođacima, potrebno je da uvek imate poverenja u nekoga jer tako stičete osećaj sigurnosti i prihvaćenosti. Ovo veoma utiče na stres i nervni sistem. 

Ljudi svakodnevno doživljavaju samoubilačke misli upravo zbog toga što nemaju osećaj pripadnosti. Ovo potiče od praistorije kada je čovek živeo u plemenima i bio uvek u zajednici. Veoma je važno da tinejdžerima pokažete da su važni u društvu jer je u ovom osetljivom periodu neophodno puno pažnje. 

Tvoja reakcija?