Bez srama 99 pregleda 10. Jun 2023.

Neprijatan zadah od belog luka? Imamo rešenje!

canva

Luk je nezaobilazna namirnica kada je tradicionalna kuhinja upitanju. Bilo da se radi o crnom, belom, crvenom ili čak praziluku, luk je osnovni sastojak većine jela. Takođe, obožavamo ga i kao prilog uz jela sa roštilja, ali i u raznim salatama. Ipak, ono što mnogima pravi problem, pa ga izbegavaju u sirovom stanju jeste zadah koji od njega ostaje i to, najčešće, od belog luka

 | Author: canva canva

Problem neprijatnog zadaha od belog luka pojavljuje se zbog sumpornih jedinjenja koja se oslobađaju tokom  njegovog varenja. Za ovo je odgovran alicin, enzim koji beli luk ispušta u vidu prepoznatljivog mirisa, a u organizmu se može zadržati čak 24 sata! Alicin se kao gas prenosi u krv, a zatim u pluća te zbog toga nastaje neprijatan zadah.

Ono za čime svi odmah posegnu nakon što pojedu beli luk je svakako pranje zuba i ispiranje usta, ali morate da znate da to i nije od velike pomoći, kao što ste se verovatno i uverili.

 | Author: canva canva

Kurir je pronašao metode koje će vam zasigurno pomoći da se rešite ovog problema, a ovo su nek od njih:

  • Namirnice bogate fenolom kao što su celer, jabuka, limun ili šargarepa neutralisaće neprijatan miris sumpornih jedinjenja u belom luku pa je važno da ih jedete u kombinaciji za najbolje rezultate. Na primer, ako jedete beli luk, začinite limunom zelenu salatu koja je takođe bogata fenolom;
  • Žvakanje svežih začinskih biljaka poput nane i peršuna nakon obroka pomoći će vam da neutrališete zadah;
  • Umesto tečnosti za zube, upotrebite senf te njime isperite usta, ispljunite, a zatim pojedite kašičicu senfa. Njegov jak miris če nadvladati miris luka;
  • Pored laksativnog dejstva, zeleni čaj će neutralisati i alicin.

via GIPHY

Pored ovih saveta, moći ćeš da uživaš u belom luku do mile volje!

Prijartno!

Tvoja reakcija?