Ukus Mediterana: Patlidžan salata sa Svete Gore!

canva
Patlidžan nije toliko popularno povrće u Srbiji, ali se u grčkoj kuhinji zdušno koristi i spada u jedan od omiljenih sastojaka mnogih jela. Kao takav, iskoristili su ga i svetogorski monasi za svoje specijalitete kako bi olakšali dane posta
Vidi originalni članak

Upravo tako nastala je i ova salata koju možete jesti i u danima posta, piše Grčka kuhinja.

Sastojci:

  • 2 crvene pečene paprike
  • 6 patlidžana
  • 1 mladi luk, sitno iseckan 
  • 2 čena belog luka
  • ½ ceđenog limuna
  • 2 kašike vinskog ili jabukovog sirća
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika seckanog svežeg peršuna

Priprema:

  1. Operite patlidžan, osušite ga ubrusom i viljuškom  izbodite sa svih strana kako bi se ravnomerno ispekao zajedno sa paprikom. Poređajtena pleh i pecite 40 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
  2. Kada je patlidžan pečen, ostavite ga da se ohladi, a potom držeći peteljku skinite kožicu. Stavite patlidžan u cediljku da otpusti sokove.
  3. Sitno isecite patlidžan i papriku i stavite u jednu činiju. Dodajte i sitno iseckani beli luk. 
  4. Dodajte i  peršun, mladi luk, maslinovo ulje, sirće, limunov sok i so po želji. Promešajte i ostavite salatu u frižider da se ohladi par sati, a najbolje preko noći.
  5. Prijatno!

Sve dodatne informacije možeš pronaći na sajtu Kratak spoj.

Prijavi se OVDE!

Poseti www.roosvaaj.rs