Musaka sa kupusom i sirom: Divno i neobično jelo!
Sastojci:
- 350 g mlevenog mesa
- 1 glavica kupusa
- 100 g slanine
- 1 štap praziluka
- 1 šargarepa
- 200 g šampinjona
- 3 jaja
- 180 g kisele pavlake
- 150 g rendane gaude
- 3 čena belog luka
- Malo ulja
- So, biber, začini po ukusu
Priprema:
Na malo ulja u većoj šerpi kratko propržite iseckanu slaninu. Dodajte sitno iseckani praziluk, šampinjone isečene na listiće i rendanu šargarepu pa sve zajedno dinstajte oko 5 minuta.
U šerpu dodajte mleveno meso. Posolite, pobiberite i dodajte začine po ukusu. Pržite dok meso ne dobije zlatno-braon boju, uz neprestano mešanje. Nakon toga, sklonite sa vatre.
Vatrostalnu posudu premažite sa malo ulja, pa rasporedite polovinu prethodno iseckanog kupusa. Preko kupusa rasporedite pripremljeni fil od mesa, povrća i slanine. Prekrijte sa ostatkom kupusa.
Jaja umutite sa kiselom pavlakom i izgnječenim belim lukom pa ovom smesom prelijte musaku. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata.
Nakon toga, pospite površinu musake rendanom gaudom i vratite u rernu na dodatnih 10-15 minuta, ili dok se sir lepo ne zapeče, savetuje 24sedam.