Bujurdi: Imamo recept za omiljeno jelo sa letovanja!

canva
Bujurdi je reč turskog porekla i u bukvalnom prevodu znači naredba. Koristila se u vreme Otomanskog cartsva i označavala naredbe vlasti prema potlačenom narodu. Veseli Grci uvek idu korak napred pa su tako i za ovu reč morali naći novo, draže i ukusnije značenje. Tako je nastalo meze bujurdi, topljeni sir sa paradajzom u maslinovom ulju
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 200 g feta sira
  • 50 g žutog tvrdog sira poput kačkavalja izrendan ili na kockice isečen
  • 1 paradajz isečen na sitne kockice
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • ½ kašike origana
  • 1 ljuta sveža zelena paprika sitno iseckana

Priprema:

  1. Uključite rernu na 200 stepeni. 
  2. Po sredini male posude stavite feta sir u komadu. Na fetu stavite paradajz i ako želite ljutu papričicu. Zalijte sve maslinovim uljem i pospite origanom. Za kraj dodajte kockice kačkavalja.
  3. Posudu poklopite alu-folijom.
  4. Pecite na 200 stepeni oko 15 minuta dok se sir ne otopi. Izvadite bujurdi, otvorite foliju, jednom kašikom dobro ugnječite sve sastojke da se pomešaju. Servirajte uz prepečen hleb.

Prijatno!

Poseti www.roosvaaj.rs