Bujurdi: Imamo recept za omiljeno jelo sa letovanja!
Bujurdi je reč turskog porekla i u bukvalnom prevodu znači naredba. Koristila se u vreme Otomanskog cartsva i označavala naredbe vlasti prema potlačenom narodu. Veseli Grci uvek idu korak napred pa su tako i za ovu reč morali naći novo, draže i ukusnije značenje. Tako je nastalo meze bujurdi, topljeni sir sa paradajzom u maslinovom ulju
Sastojci:
- 200 g feta sira
- 50 g žutog tvrdog sira poput kačkavalja izrendan ili na kockice isečen
- 1 paradajz isečen na sitne kockice
- 3 kašike maslinovog ulja
- ½ kašike origana
- 1 ljuta sveža zelena paprika sitno iseckana
Priprema:
- Uključite rernu na 200 stepeni.
- Po sredini male posude stavite feta sir u komadu. Na fetu stavite paradajz i ako želite ljutu papričicu. Zalijte sve maslinovim uljem i pospite origanom. Za kraj dodajte kockice kačkavalja.
- Posudu poklopite alu-folijom.
- Pecite na 200 stepeni oko 15 minuta dok se sir ne otopi. Izvadite bujurdi, otvorite foliju, jednom kašikom dobro ugnječite sve sastojke da se pomešaju. Servirajte uz prepečen hleb.
Prijatno!
#bujurdi
#grčka kuhinja
#letnja jela
#laki recepti
#brza priprema
#roosvaaj
#roosvaj recepti
#ideja za doručak
#ideja za brzi ručak
#brza večera