Porketa je sočno, ukusno, aromatično urolano prase koje se satima peče na otvorenom. Ipak, postoje i recepti koji ne iziskuju puno truda i vremena pa ovaj možete iskoristiti već za današnji ručak jer porketa je glavno jelo na božićnoj trpezi kod mnogih naroda
Sastojci:
- oko 2 kg prasetine bez kostiju
- mast
- 1 kašičica suvog bosiljka
- 1 kašičica peršuna
- 1 kašičica tucane ljute paprike
- 1 kašičica semena komorača
- 1 kašičica bibera
- so
Priprema:
- Suve začine sameljite u avanu ili mlinu za kafu. Meso posolite i pobiberite i dobro utrljajte na strani kože. Unutrašnji deo pospite samlevnim začinima i sve smotajte u rolat.
- Rolat dobro uvežite kanapom kako se ne bi otvorio prilikom pečenja. Sa svih strana kožu premažite masnoćom i rolat stavite u tepsiju sa rešetkom. U tepsiju sipajte vode toliko da ne dodiruje meso na rešetki. Sve umotajte u alu foliju.
- Pecite na 180-200 stepeni dva i po sata. Kada je meso omekšalo, skinite foliju, povećajte temperaturu rerne na 220 stepeni i pustite ga da se zapeče koliko je potrebno da koža porumeni i postane hrskava.
- Ispečeno meso izvadite i ostavite da se prohladi kako biste mogli da ga isečete. Porketu poslužite sa prilogom po vašem izboru.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.