Tufahije su jedan od najomiljenijih i najpoznatijih bosanskih deserata. Ovaj slatkiš od jabuka punjenih orasima sigurno će vas oduševiti svojim jedinstvenim ukusom i mirisom. Osim što su veoma ukusne, tufahije su i jednostavne za pripremu i izvrsna su opcija za sve ljubitelje slatkog. U nastavku sledi detaljan recept koji će vam korak po korak pomoći da pripremite ovaj fantastiačrn desert!
Sastojci:
4 jabuke
500 g šećera
6 dl vode
100 g mlevenog oraha
1 belance
1 vanilin šećer šlag
Postupak:
U vodu stavite 250 g šećera i vanilin šećer sa ukusom limuna i pustite da zakuva. Oljuštite jabuke i izrežite im sredinu. Stavite jabuke da se kuvaju u ključalu vodu sa šećerom dok ne omekšaju. Kad su jabuke kuvane, pustite ih da se ohlade, a u vodu sa šećerom dodajte preostali šećer. Kuvajte agdu (smesa vode sa šećerom) dok ne dobijete željenu gustinu. Dok se agda kuva, pripremite punjenje od belanceta (umutite u sneg), oraha i malo šećera u prahu. Napunite ohlađene jabuke smesom od oraha pomoću poslastičarske vrećice. Stavite napunjene jabuke na tanjir, prelijte ih ohlađenom agdom, ukrasite šlagom i iseckanim orasima.
Uživajte u pravim bosanskim tufahijama!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.