Postoje torte intenzivnijih ukusa koje prosto nazivamo zimskim, dok one lakše, kremastije i manje slatke smatramo letnjim poslasticama koje nas ujedno i osvežavaju tokom toplih dana. Ova torta pripada "zmiskoj ekipi", ali je takvog ukusa da ćete poželeti da je jedete tokom cele godine
Ukoliko ste ljubitelj cimeta, možete je ukrasiti njime što ujedno potpomaže i snižavanju šećera u krvi, kaže Miss Zdrava.
Sastojci za koru:
- 200 g šargarepe
- 75 g mlevenih oraha
- 125 g brašna
- 100 g šećera
- 1/2 kašičice cimeta
- prstohvat mlevenog karanfilića i muskatnog oraščića
- 2 kašičice praška za pecivo
- 150ml ulja
- 2 jaja
Sastojci za kremu:
- 150 g bele čokolade
- 200 g krem sira
- 125 ml mleka
- 6 jaja
- 75 g meda
- 180 ml slatke pavlake
- kašičica ekstrakta vanile
Priprema biskvita:
Izrendajte šargarepu, a u posebnoj posudi pomešajte brašno, cimet, karanfilić, muskatni oraščić, prašak za pecivo i mlevene orahe pa šargarepu dodajte suvim sastojcima. Sa strane umutite jaj, šećer i ulje pa dodajte prethodnoj smesi. Pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko pola sata, a ako biskvit ranije porumeni, pokrijte ga folijom ili pek papirom. Kada se ohladi, biskvit presecite na dva dela da dobijete dve kore.
Priprema fila:
Otopite čokladu i mleko, pa pomešajte sa žumacima i medom i kuvajte na pari dok se ne zgusne. Ohladite i pomešajte sa sa umućenom slatkom pavlakom, krem sirom i snegom od belanaca. Polovinu fila stavite na jednu koru, zatim pokrijte drugom korom, prelijte drugom polovinom fila i poravnajte. Ostavite u frižideru da se ohladi preko noći.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.