S obzirom da se bliži Vaskrs, najveći hrišćanski praznik, nije na odmet da već polako prikupljamo ideje za jela koja će krasiti našu trpezu. Današnji predlog je ova štrudla sa mesom koja će se svima dopasti, a veoma je izdašna i lako se pravi
Iako je krase sjajne arome koje karakterišu meso, ova savijača ima i još neke neobične mirise, a to su vinjak i borovnice. Ukoliko se odlučite za pravljenje ovog predjela, najbolje bi bilo da testo pripremite dan ranije, savetuje MissGastro.
Sastojci:
Za testo:
- 500g brašna
- kašičica soli
- 125g maslaca
- 2 jaja
Za fil:
- 250g teletine
- 500g sveže slanine
- 250g šunke
- 50ml vinjaka
- 5 tvrdo kuvanih jaja
- 250g svinjskog vrata
- kašičica soli
- pola kašičice mlevenih borovnica
- 2 jaja
- biber
Priprema:
- Za pripremu testa, prosejte brašno, napravite udubljenje pa u njega stavite 1 jaje, so, otopljenu mlaku mast i 2 dl mlake vode. Zamesite, oblikujte u jufku i ostavite na hladnom mestu.
- Sutradan teletinu, šunku i 250g slanine narezati na kockice, pa navlažite vinjakom. Dobro promešajte i pustite da odstoji. Samleti svinjski vrat, preostalu slaninu i komadiće teletine i šunke preostale prilikom rezanja kockica. Posolite, pobiberite pa dodajte borovnice.
- Razvaljajte 4/5 tijesta u kvadrat 50x40 cm. Nanesite na njega pola mlevenog mesa, a sa svih strana ostavite slobodan rub od 10 cm. Po sredini složite kuvana jaja, kocke teletine, slanine i šunke. Nanesite preostali nadev.
- Rubove testa navlažite vodom i preklopite po dužini, a zatim po širini. Okrenite da gore bude cela površina.
- Preostalo testo razvaljajte i izrežite ukrase.
- Pitu premažite umućenim jajetom, prelepite ukrase i još jednom premažite jajetom.
- Pitu umotati u aluminijumsku foliju, pa učvrstite tankim koncem. U piti napravite 2 otvora da iz njih izlazi para.
- Pecite sat i po u rerni zagrejanoj na 170 stupnjeva.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.