Vaskrs se smatra najradosnijim hrišćanskim praznikom, a s obzirom da se približio, delićemo sa vama neke zanimljive ideje. Danas ćemo vam predstaviti recept za keks zeke koji će izgledati veoma dekorativno na vašoj trpezi, a ako u vašoj porodici ima i dece, ona će biti oduševljena i izgledom i ukusom
Uz jaja, sveže salate is veono što ste planirali da pripremite kada je vaskršnji ručak u pitanju, ove zeke će biti pun pogodak, kaže Stil.
Sastojci:
- 150g šećera
- 200g omekšalog margarina
- 400g brašna
- 2 žumanca
- 2-4 kašike mleka
- 1 kašičica cimeta
Glazura:
- 2 kašike hladne vode
- 250g šećera
- 2 kašičice soka od limuna
- boje za kolače
Priprema:
- Tepsiju podmažite sa malo margarina i obložite je papirom za pečenje. Rernu uključite na 180 stepeni da se greje dok pripremate testo.
- Margarin penasto umutite sa šećerom pa dodajte žumanca i nastavite sa mućenjem. Dodajte prosejano brašno, mleko i cimet, a količinu mleka prilagodite tome da testo bude mekano kako bi kasnije i keksići bili takvi.
- Testo razvaljajte na debljinu od pola santimetra i vadite modlom uskršnje oblike. Pre pečenja ih pospite šećerom u prahu po želji. Pecite u zagrejanoj rerni oko 15 minuta dok ne dobiju zlatnu boju.
- Za glazuru procedite sok od limuna, dodajte šećer i postepeno 2 kašike vode i mešajte da dobijete čvrstu i glatku teksturu. Po potrebi dodajte još mao limunovog soka.
- Podelite smesu u posude i pomešajte sa bojama pa prelijte keksiće ili crtajte po njima uz pomoć šprica ili kese kojoj ćete odseći vrh, napuniti je glazurom i koristiti je kao olovku.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.