Vojvođanske domaćice postavile su standard za pravljenje makovnjače, pa se sa severa Srbije ovaj recept proširio i na njene ostale krajeve. Ako napravite štrudlu sa makom po ovom receptu, moći ćete bar još dva dana da je jedete, koliko je mekana
Sastojci:
- 250 ml mleka
- 500 gr brašna
- pola paketića svežeg kvasca
- supena kašika šećera
- 2 žumanca
- prstohvat soli
- 60 grama masti ili putera
Za fil:
- 125 ml mleka
- 300 gr mlevenog maka
- 200 gr šećera
Za premazivanje:
- 1 jaje
Priprema:
- Mleko ugrejte da bude mlako pa skinite posudu sa vatre, dodajte supenu kašiku šećera, izdrobljen svež kvasac i malo brašna i ostavite da se kvasac aktivira.
- Umutite dva žumanca viljuškom, pa ih dodajte aktiviranom kvascu. Sve promešajte i sipajte u vanglu u koju ste stavili brašno i malo soli. Testo dobro izradite rukama, pa ga prebacite na pobrašnjenu radnu površinu da narasta dok pripremite fil.
- Stavite mleko da provri, pa dodajte mleveni mak i šećer. Zakuvajte fil, skinite šerpu sa ringle i ostavite fil da se prohladi.
- Kad je fil prohlađen, testo podelite na tri dela. Svaki deo razvucite oklagijom u pravougaonik, premažite mašću ili puterom, pa bogato nafilujte pripremljenim filom od maka i zarolajte štrudle. Ređajte ih u podmazanu tepsiju i svaku premažite umućenim jajetom.
- Pecite na 200 stepeni dok štrudle ne porumene.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.