Iako nam na sam spomen Australije padaju na pamet koralni grebeni, plaže i kenguri, Australija ima da ponudi i odličnu domaču kuhinju. Kako sama kuhinja nema neku dugu istoriju, ipak se tu mogu naći autentični recepti koji osvajaju na prvi zalogaj, a jedan od njih se lamingtoni
Ovaj desert datira s kraja 19. i početka 20. veka, a verzija o nastanku je puno, kaže MissGastro. Nečemo se osvrtati na njih jer ponekad nije vaćno poreklo, nastanak i razvoj, več da samo zgrabimo to parče sočnog i ukusnog kolača!
Sastojci:
- 250 g maslaca sobne temperature
- 350 g glatkog brašna
- 400 g šećera
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 4 jaja
- 2 kašičice praška za pecivo
- prstphvat soli
- 230 ml mleka
- 2 kašike džema od jagoda
- 450 g kokosovog brašna
- 200 g crne čokolade
Priprema:
- U posudi pomešati 200g maslaca i šećer pa mutiti dok se ne dobije penasta smesa. Dodati vanilu i jaja muteći sve vreme dok se ne dobije kompaktna smesa.
- U drugoj posudi pomešati prosejano brašno, prašak za pecivo i so pa polako dodavati smesi od jaja i maslaca i dodavati mleko.
- Dobijenu smesu podeliti na dva dela i ispeći dve kore na pek papiru na 160 stepeni.
- Kada se ispeku, kore ostaviti dase prohlade pa jednu nazati džemom od jagode, a drugu staviti odozgo pa sve iseći na kockice.
- Čokoladu sa malo maslaca otopiti na pari pa u nju utapati kocke, a zatim ih valjati u kokos.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.