Prvi 27 pregleda 07. April 2025.

Posna supa sa knedlama: Nezaobilazan detalj na trpezi

canva

Supa sa knedlama nekada je predstavljala početak svečanog ručka, najpre u Vojvodini, a onda i širom Srbije. Sada se ona priprema češće i bez nekog ustaljenog reda, ali problem predstavljaju posni dani, odnosno kako da napravimo knedle kada ne jedemo mrsnu hranu

Evo recepta za sjajne posne knedle, a razliku između njih i mrsnih nećete ni osetiti, piše Stvar ukusa.

Sastojci:

  • 750 ml vode
  • 2 srednje šargarepe
  • 2 celera
  • 1 crni luk
  • 10 grančica mirođije
  • 4 sitno naseckana čena belog luka
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1 1/2 kašičica soli
  • 1 lovorov list

Za knedle:

  • 200 g griza
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike ulja
  • 2 prstohvata soli
  • 200 ml vode
  • 1 kašičica kurkume

 | Author: canva canva

Priprema:

  1. U velikom loncu sa poklopcem na jakoj vatri pomešajte sve sastojke za supu, osim soli. Pokrijte, pustite da provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte poklopljeno, dok povrće ne omekša, 40 do 45 minuta.
  2. Dok se supa kuva, pripremite knedle. Pomešajte griz, brašno, so i kurkumu, pa postepeno sipajte vodu. Mešajte dok se sastojci ne sjedine, a vodite računa koliko vode dodajete jer smesa ne sme da bude ni gusta ni retka.Pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoje nekih 20-ak minuta, tako se neće raspadati prilikom kuvanja. Zatim kašičicom uzimajte smesu i sipajte u vrelu supu i kuvajte još 10-15 minuta. 
  3. Kada se supa skuva, iseckajte povrće na željene komade, a luk ostavite ceo. Posolite i začinite po ukusu.

Prijatno!

Tvoja reakcija?