Supa sa knedlama nekada je predstavljala početak svečanog ručka, najpre u Vojvodini, a onda i širom Srbije. Sada se ona priprema češće i bez nekog ustaljenog reda, ali problem predstavljaju posni dani, odnosno kako da napravimo knedle kada ne jedemo mrsnu hranu
Evo recepta za sjajne posne knedle, a razliku između njih i mrsnih nećete ni osetiti, piše Stvar ukusa.
Sastojci:
- 750 ml vode
- 2 srednje šargarepe
- 2 celera
- 1 crni luk
- 10 grančica mirođije
- 4 sitno naseckana čena belog luka
- 1/2 kašičice bibera
- 1 1/2 kašičica soli
- 1 lovorov list
Za knedle:
- 200 g griza
- 2 kašike brašna
- 2 kašike ulja
- 2 prstohvata soli
- 200 ml vode
- 1 kašičica kurkume
Priprema:
- U velikom loncu sa poklopcem na jakoj vatri pomešajte sve sastojke za supu, osim soli. Pokrijte, pustite da provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte poklopljeno, dok povrće ne omekša, 40 do 45 minuta.
- Dok se supa kuva, pripremite knedle. Pomešajte griz, brašno, so i kurkumu, pa postepeno sipajte vodu. Mešajte dok se sastojci ne sjedine, a vodite računa koliko vode dodajete jer smesa ne sme da bude ni gusta ni retka.Pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoje nekih 20-ak minuta, tako se neće raspadati prilikom kuvanja. Zatim kašičicom uzimajte smesu i sipajte u vrelu supu i kuvajte još 10-15 minuta.
- Kada se supa skuva, iseckajte povrće na željene komade, a luk ostavite ceo. Posolite i začinite po ukusu.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.