Prvi 156 pregleda 25. Maj 2024.

Posna bečka pita: Ukusan, raskošan i izdašan desert!

canva

Bečka pita je kolač koji može biti i mrsan i posan, a njegova dodatna čar krije se u tome što vam nije potrebna rerna za pripremu. Sastoji se od dva fila, kremasta je i ukusna, a takođe i veoma izdašna

Sastojci:

Za prvi fil:

  • 400 ml vode,
  • 300 gr šećera,
  • 125 gr margarina,
  • 100 gr čokolade,
  • 200 gr sitnog kokosa,
  • 250 gr mlevenog keksa

via GIPHY

Za drugi fil:

  • 50 ml vode,
  • 150 gr šećera,
  • 125 gr margarina,
  • 100 gr čokolade,
  • 200 gr mlevenih oraha

Za glazuru:

  • 200 gr čokolade,
  • 6 kašika ulja

Još je potrebno:

  • jedan list velike oblande,
  • 250 gr keksa,
  • 200 ml soka od pomorandže,
  • 20 gr kokosa za dekoraciju

 | Author: canva canva

Priprema:

  1. U šerpu na šporetu sipati 400 ml vode i 300 gr šećera da se kuva. Kad proključa, dodati 125 gr margarina i mešati kašikom da se otopi. Dodati 100 gr čokolade za kuvanje, promešati kašikom i skloniti sa ringle. Mešati kašikom da se čokolada otopi, a zatim postepeno dodavati 200 gr sitnog kokosa. Zatim postepeno dodati i 250 gr mlevenog keksa. Mešati kašikom da se fil lepo sjedini.
  2. Ostaviti da se ohladi 10 minuta, pa zatim fil rasporediti preko jednog lista velike oblande. Fil lepo poravnati.
  3. U 200 ml soka od narandže potapati keks i ređati preko prvog fila. Svaki keks još malo pokvasiti sa nekoliko kapi soka od narandže. Zatim skuvati drugi fil. U šerpu na šporetu sipati 50 ml vode i 125 gr šećera da se kuva. Kad proključa, dodati 125 gr margarina i mešati kašikom da se otopi. Dodati 100 gr čokolade za kuvanje, promešati kašikom i skloniti sa ringle. Mešati kašikom da se čokolada otopi, a zatim dodati postepeno 200 gr mlevenih oraha. Mešati kašikom da se fil lepo ujedini.
  4. Ostaviti da se ohladi 10 minuta, a zatim fil tasporediti preko keksa. Fil lepo poravnati.
  5. U šerpu na šporetu staviti da se otopi 200 gr čokolade sa 6 kašika ulja na umereno jakoj temperaturi. Kolač preliti otopljenom čokoladom. Dok je čokolada još mekana, po površini posuti 20 gr kokosa. Kolač ostaviti da se ohladi, najbolje da odstoji preko noći, a zatim seći tankim oštrim nožem.
  6. Kolač se odlično seče, pa je moguće seći u štanglice ili u kocke po želji, pišu Novosti.

Prijatno!

Tvoja reakcija?