Koliko god se trudili, desi nam se da pečeno pile ostane suvo. Ovo je razlog da se svi iznerviramo, ali postoji način da izbegnete ovaj peh i ispečete savršeno sočno pile iznutra, a hrskavo spolja za predstojeće praznike
Tehnika koju koristimo zove se wet brining, a podrazumeva da pile stoji u slanom rastvoru pre pečenja. Pored toga što će biti sočno, ono će ravnomerno poprimiti i slanoćupa nema bojazni da će unutrašnji delovi pileta biti neslani.
- Potrebno je da u jendom litru vode rastvorite 250g soli i taj rastvor prokuvate. Rastvor sipajte u veliku posudu u koju ste sipali već četiri litra vode. Pile potopite i pritisnite kako ne bi plutalo, a zatim zatvorite posudu i ostavite da stoji u frižideru 24 sata.
- Kada se pile dovoljno usoli, izvadite rešetku i uključite rernu na 170 stepeni. U pleh stavite pek papir, a zatim aluminijumsku foliju. Pile obrišite ubrusom od viška vode, premažite otopljenim maslacem i vežite batake kanapom pa ga stavite na rešetku. Nju zatim (rešetku) stavite na sredinu rerne. Na dno rerne stavite pleh.
- Pecite pile dva sata i deset minuta bez okretanja.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.