Vikend je, hteli bismo na sve strane, da sve postignemo, a nema se vremena baš za neki dug boravak u kuhinji iako žudimo za nekim domaćim kolačima. Ako nas poslušate, sačuvaćete ovaj recept koji ćete stalno praviti. Reč je o neopisivo sočnom kolaču od limuna koji je gotov dok "trepnete"
Ono što je važno da napomenemo po savetu MissGastro jeste da nikako ne eksperimentišete sa sirevima već da koristite upravo ovaj koji je naglašen u receptu, a to je ricotta. Ona će vašem kolaču dati posebnu sočnost, a u kombinaciji sa limunom je neodoljiva!
Sastojci:
- 1 šoljica + 2 kašike šećera
- 2 kašike rendane limunove korice (oko 2 limuna)
- 9 kašika maslaca
- 3 jaja sobne temperature
- ½ kašičice ekstrakta limuna
- 1 i 1/3 šoljlice oštrog brašna
- 1 i ½ kašičice praška za pecivo
- prstohvat soli
- ½ šoljice + 1 kašika ricotta sira
- ulje za podmazivanje
- šećer u prahu za posipanje ili šlag
Priprema:
- Okrugli pleh podmažite i obložite pek papirom.
- Između dlanova istrljajte šećer i limunovu koricu kako bi limun bolje opustio aromu.
- Dodajte maslac i mutitte na srednjoj brzini oko deset minuta dok ne dobijete penastu strukturu.
- Smesi dodajte jedno po jedno jaje i mešajte na slaboj brzini dok se sve ne sjedini pa postepeno dodajte ricottu.
- Postepeno dodajte brašno, prašak za pecivo i so pa promešajte dok ne dobijete jednoličnu smesu.
- Dobijenu smesu izlijte u kalup i pecite oko pola sata.
- Kada ispečete kolač, ostavite u plehu da se hladi 15 minuta, a zatim izvadite i da se hladi na sobnoj temperaturi.
- Po želji pospite šećerom u prahu ili prelijte šlagom.
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.