Prvi 530 pregleda 11. Januar 2024.

Nešto malo drugačije: Recept za tortu od jabuka i karamela

canva

Jabuke su sastavni deo mnogih jesenjih i zimskih kolača pa je miris jabuka jedan od omiljenih koji se širi kućom u ovo doba godine. Mi vam danas predstavljamo nešto malo drugačije, a reč je kombinaciji jabuka sa karamelom i cimetom. Ovaj recept zadovoljava i najveće sladokusce

Sastojci:

Kore:

  • 200 g brašna 
  • 2 jaja
  • 100g grčkog jogurta
  • 1 kašika mlevenog cimeta
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1/2 kašičice soli
  •  115 g neslanog putera, istopljenog
  •  ulje
  •  100 g šećera
  •  50 g smeđeg šećera
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 200 ml mleka

 | Author: canva canva

Karamel sos:

  • 100g šećera
  • 100 ml slatke pavlake
  •  40g maslaca
  •  1/2 kašike šećera

Glazura:

  • 350 g neslanog putera, omekšalog
  • 150 g prah šećera
  • 1 kašika karamele

Toping od jabuka:

  • 4 kisele jabuke, oljuštene i iseckane na krupne kocke
  • 80 g smeđeg šećera
  • 1 kašika mlevenog cimeta
  • 1 kašika kukuruznog skroba

via GIPHY

Priprema:

Kore:

Uključite rernu na 180°C i obložite tri pleha prečnika 15 cm papirom za pečenje. U srednjoj činiji, promešajte brašno, cimet, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. U velikoj posudi umutite istopljeni puter, ulje, šećer, smeđi šećer, jaja, grčki jogurt i ekstrakt vanile dok ne postane kremasto i glatko. U nju dodajte smesu sa brašnom i mešajte dok se ne sjedini. Postepeno dodajte mleko dok mikser radi na niskoj brzini sve dok ne dobijete smesu. Podelite smesu u pripremljene plehove za tortu. Pecite kore 35-40 minuta. Rubovi treba da budu blago zlatno smeđi, a sredina čvrsta. Pustite da se kore ohlade najmanje 20 minuta. Skinite papir i ostavite kore da se potpuno ohlade pre nego što ih sastavite.

 | Author: canva canva

Karamel sos:

Stavite šećer u šerpicu i ostavite ga na srednje jakoj vatri, ne mešajući, dok se potpuno ne istopi i postane smedje boje. Sporo sipajte slatku pavlaku u karamelizovani šećer, dok konstantno i energično mešate špatulom u drugoj ruci. Kuvajte još nekoliko minuta dok se ne stvori tanki sloj na poleđini kašike. Sklonite šerpu sa vatre i dodajte puter, kockicu po kockicu, dok se sve ne sjedini. Napravljen karamelu ostavite u šerpi ili prebacite u drugu posudu da se ohladi. Karamela će se znatno zgusnuti kako se hladi.

Fil:

U velikoj posudi izmutite maslac sve dok ne postane veoma kremast. Dodajte šećer u prahu i karamelu i mešajte mikserom na niskoj brzini dok se smesa ne sjedini.

 | Author: canva canva

Toping od jabuka:

Pomešajte jabuke, smeđi šećer i cimet u manjoj šerpi. Prekrijte šerpu i kuvajte na srednje jakoj vatri dok ne provri. Kada su jabuke mekane, ali ne gnjecave, pospite ih kukuruznim skrobom i mešajte dok tečnost ne postane želatinozna. Prebacite jabuke u posudu i ohladite ih u frižideru do potpunog hlađenja ili dok ne postanu samo blago tople na dodir, otprilike 30 minuta. Iseckajte ih.

 | Author: canva canva

Filovanje:

Stavite jednu koru na stalak za tortu. Dodajte veliku kašiku fila na vrh i koristite špatulu da je izravnate u ravnomerani sloj. Koristite špatulu da napravite krug u sredini fila. Dodajte punu kašiku karamele u sredinu sloja i ravnomerno je rasporedite. Ponovite sa preostalim korama. Rashladi tortu u frižideru oko 15 minuta pre nego što je premažete finalnim slojem fila. Za perfektan finiš, tortu prelijte karamel sosom. 

Prijatno!

Tvoja reakcija?