Jabuke su sastavni deo mnogih jesenjih i zimskih kolača pa je miris jabuka jedan od omiljenih koji se širi kućom u ovo doba godine. Mi vam danas predstavljamo nešto malo drugačije, a reč je kombinaciji jabuka sa karamelom i cimetom. Ovaj recept zadovoljava i najveće sladokusce
Sastojci:
Kore:
- 200 g brašna
- 2 jaja
- 100g grčkog jogurta
- 1 kašika mlevenog cimeta
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1/2 kašičice soli
- 115 g neslanog putera, istopljenog
- ulje
- 100 g šećera
- 50 g smeđeg šećera
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 200 ml mleka
Karamel sos:
- 100g šećera
- 100 ml slatke pavlake
- 40g maslaca
- 1/2 kašike šećera
Glazura:
- 350 g neslanog putera, omekšalog
- 150 g prah šećera
- 1 kašika karamele
Toping od jabuka:
- 4 kisele jabuke, oljuštene i iseckane na krupne kocke
- 80 g smeđeg šećera
- 1 kašika mlevenog cimeta
- 1 kašika kukuruznog skroba
Priprema:
Kore:
Uključite rernu na 180°C i obložite tri pleha prečnika 15 cm papirom za pečenje. U srednjoj činiji, promešajte brašno, cimet, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. U velikoj posudi umutite istopljeni puter, ulje, šećer, smeđi šećer, jaja, grčki jogurt i ekstrakt vanile dok ne postane kremasto i glatko. U nju dodajte smesu sa brašnom i mešajte dok se ne sjedini. Postepeno dodajte mleko dok mikser radi na niskoj brzini sve dok ne dobijete smesu. Podelite smesu u pripremljene plehove za tortu. Pecite kore 35-40 minuta. Rubovi treba da budu blago zlatno smeđi, a sredina čvrsta. Pustite da se kore ohlade najmanje 20 minuta. Skinite papir i ostavite kore da se potpuno ohlade pre nego što ih sastavite.
Karamel sos:
Stavite šećer u šerpicu i ostavite ga na srednje jakoj vatri, ne mešajući, dok se potpuno ne istopi i postane smedje boje. Sporo sipajte slatku pavlaku u karamelizovani šećer, dok konstantno i energično mešate špatulom u drugoj ruci. Kuvajte još nekoliko minuta dok se ne stvori tanki sloj na poleđini kašike. Sklonite šerpu sa vatre i dodajte puter, kockicu po kockicu, dok se sve ne sjedini. Napravljen karamelu ostavite u šerpi ili prebacite u drugu posudu da se ohladi. Karamela će se znatno zgusnuti kako se hladi.
Fil:
U velikoj posudi izmutite maslac sve dok ne postane veoma kremast. Dodajte šećer u prahu i karamelu i mešajte mikserom na niskoj brzini dok se smesa ne sjedini.
Toping od jabuka:
Pomešajte jabuke, smeđi šećer i cimet u manjoj šerpi. Prekrijte šerpu i kuvajte na srednje jakoj vatri dok ne provri. Kada su jabuke mekane, ali ne gnjecave, pospite ih kukuruznim skrobom i mešajte dok tečnost ne postane želatinozna. Prebacite jabuke u posudu i ohladite ih u frižideru do potpunog hlađenja ili dok ne postanu samo blago tople na dodir, otprilike 30 minuta. Iseckajte ih.
Filovanje:
Stavite jednu koru na stalak za tortu. Dodajte veliku kašiku fila na vrh i koristite špatulu da je izravnate u ravnomerani sloj. Koristite špatulu da napravite krug u sredini fila. Dodajte punu kašiku karamele u sredinu sloja i ravnomerno je rasporedite. Ponovite sa preostalim korama. Rashladi tortu u frižideru oko 15 minuta pre nego što je premažete finalnim slojem fila. Za perfektan finiš, tortu prelijte karamel sosom.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.