Danas vam donosimo recept za starinsku sarmu, jelo koje retko ko odbija, da se ne lažemo...
Potrebni sastojci:
- 2 glavice kiselog kupusa
- 750 g mešanog mlevenog mesa
- 500 g suve barene šunke
- 200 g suve slanine
- 1,5 šoljica pirinča
- 1 jaje
- 3 kašike ulja
- 1 kašika suvog biljnog začina
- malo peršunovog sitno seckanog lišća
- 1 kašičica bibera
- malo tucane ljute parike
- 1 kašičica brašna
- 1/2 kašike crvene mlevene paprike
- 2 glavice crnog luka
Postupak:
Kupus očistite, listove operite i očistite im debelu žilu po sredini. Propržite crni luk, kad blago požuti dodajte mu sitno seckanu suvu slaninu i pržite par minuta pa dodatjte mešano mleveno meso. Dok se meso prži dodajte biljni začin, peršun, malo tucane ljute paprike ako volite ljuto i bibera po ukusu.
Kad je meso proprženo sklonite sa ringle i malo ohladite i dodajte 1 jaje i lepo ga umešatjte u fil. Nakon toga uzmite zemljani sud ali ako nemate može i neki sud sa debelim dnom od livenog gvožđa. Dno lonca namažite uljem pa ga prekrite listovima kupusa. Sada ćete uzimati po list kupusa i stavljati ga na dlan dok sipate fil odozgo, presavijte krajeve unutra i tako uvijte da sarme budu vrlo čvrsto uvijene.
Onda ređajte sarme preko listova kupusa. Između sarmi stavite drugi deo suve slanine odozgo. Ako imate još sarmi naređajte još jedan red i ponovite postupak. Odozgo prekrijte listovima kupusa i nalijte vodom kako bi sarme ogrezle u vodi. Odozgo stavite foliju i izbodite je viljuškom da može da izlazi para. Prvih pola sata sarmu kuvajte na laganoj vatri, a onda je ubacim u rernu i kuvam je još 2-3 sata na 170 stepeni. Pri kraju kuvanja napravite blagu zapršku i prelijte sarme pa ih zapecite još 10-15 minuta.
To je to, postavite i uživajte!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.