Karamelizovane jabuke bogatog ukusa uz nekoliko dodataka biće vam idealan izbor za doručak uz parče prepečenog tosta, ali i uz palačinke. Napravite džem od jabuka i uživajte u njegovom ukusu
Sastojci:
- 6 šoljica oljuštenih i isečenih na kockice jabuka
- 1/2 šolje vode
- 1/2 kašičice putera
- 1/2 kašičice cimeta
- 1/4 kašičice muškatnog oraščića
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
- 1 pakovanje pektina u prahu
- 3 šolje šećera
- 2 šolje tamno smeđeg šećera
- suve grožđice
Priprema:
- Jabuke stavite u dublji lonac, pa dodajte vodu, puter, cimet, muškatni oraščić i ekstrakt vanile. Kuvajte na laganoj vatri, često mešajući, dok jabuke ne omekšaju.
- Dodajte pektin i dovedite do ključanja uz stalno mešanje. Kada ova mešavina provri, dodajte šećer. Pomešajte šećere sa voćem i dovedite do punog ključanja. Dodajte suvo grožđe po želji, pa kuvajte par minuta, stalno mešajući da se ne zalepi, a zatim sklonite sa vatre.
- Po želji, jabuke možete izblendati, a ako više volite cele komade voća, ovaj korak možete izostaviti.
- Sipajte džem u sterilisane tegle, zatvorite i ostavite u ključaloj vodi 10 minuta nalivajući do poklopca da se džem pasterizuje.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.