Lenja pita je jedan od onih kolača koje smo rado jeli u detinjstvu, a najčešće spada u "zimske" kolače. Ako ste i vi ljubitelj ovakvih klasika među poslasticama, onda imamo pravi recept za vas. Neće vam oduzeti mnogo vremena, a ukus će vas vratiti u detinjstvo dok ste mami ili baki pomagali u kuhinji
Prhko testo u kombinaciji sa predivnim filom od jabuka će biti odličan izbor za predstojeće hladne dane, piše MissGastro.
Sastojci za testo:
- 300g mekog brašna
- 150g maslaca ili margarina sobne temperature
- 100g šećera
- 2 kašike kisele pavlake
- 1 jaje
- 1 kašika praška za pecivo
Sastojci za nadev:
- 1kg jabuka
- 3 kašike smeđeg šećera
- sok od pola limuna
- 100g krupno seckanih badema
- 1 kašičica cimeta
Priprema:
- U prosejanom brašnu dodajte šećer i prašak za pecivo pa pomešajte i napravite udubljenje u koje ćete dodati omekšali maslac sobne temperature, jaje i pavlaku.
- Zamesite testo, a po potrebi dodajte još malo brašna.
- Testo pokrijte prozirnom folijom i odložite u frižider na dva sata da se stegne.
- Jabuke ogulite i izrendajte na krupno rende, ocedite ih od viška tečnosti i pomešajte sa ostalim sastojcima.
- Pleh dimenzija 20x30cm nauljite i pospite brašnom.
- Testo podelite na dva dela i oba razvaljajte na veličinu pleha.
- U pleh stavite prvu polivnu testa, izbockajte je viljuškom, zatim stavite fil i odozgo pokrijte drugom polovinom testa koje ćete takođe izbockati.
- Pecite oko pola sata u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
- Po želji, kOlač pospite šećerom u prahu dok je još topao.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.