Ledene kocke se decenijama pripremaju za razne prilike, ali i za 'obične dane'. One su idealan slatkiš sa sočnom korom, kremastim filom i krckavim prelivom od čokolade
Sastojci:
Za koru:
- 6 jaja
- 6 kašika brašna
- 3 kašike ulja
- 4 kašike kakaoa
- 1 kašičica praška za pecivo
Za preliv:
- 200 g šećera
- 2 čaše vode
Za fil:
- 600 ml mleka
- 9 punih kašika brašna
- 250 g putera
- 150 g šećera u prahu
- 2 vanilin šećera
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 4 kašike mleka
Priprema:
- Odvojite žumanca i belanca, pa žumanca penasto umutite. Dodajte ulje i opet umutite, pa polako dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i kakaom.
- Sve sjedinite mikserom, pa dodajte belanca koja ste umutili u čvrst šne. Lagano pomešajte obe smese i sipajte u pleh koji ste nauljili i posuli brašnom. Pecite koru u zagrejanoj rerni na 180°C oko pola sata.
- U šerpi pomešajte šećer i vodu, pa kuvajte dok ne proključa. Koru probušite viljuškom na par mesta, pa kada bude gotova, prelijte je sirupom.
- Pomešajte 200 ml mleka sa brašnom tda dobijete glatku smesu. Preostalo mleko sipajte u šerpu, dodajte vanilin šećer i zagrejte. Dodajte mleko sa brašnom u zagrejano mleko u kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sipajte fil u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi.
- Umutite puter sobne temerature sa šećerom u prahu i dodajte u fil i sve sjedinite mikserom. Sipajte fil preko kore, pa ostavite da se ohladi. Istopite čokoladu sa mlekom i premažite preko fila. Ostavite u frižideru da se stegne.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.