Prvi 15 pregleda 22. Novembar 2024.

Lagane bruskete: Predivna zakuska koju volite!

canva

Ko bi rekao da stari hleb može da ima tako dobru svrhu i da od njega nastane sjajno jelo poput brusketa? Vrste brusketa mogu biti beskonačne jer na njih, po nekom nepisanom pravilu, uvek stavljate ono što imate

Sastojci:

Za toping:

  • 6 paradajza, iseckanih na kockice
  • 8 g listova svežeg bosiljka, iseckanih
  • 5 čena belog luka, podeljeno
  • balzamiko sirće
  • maslinovo ulje
  • 1/2 kašičice morske soli
  • 1/4 kašičice crnog bibera

Za tost:

  • 1 baget
  • 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 35 g narendanog parmezana

 | Author: canva canva

Priprema: 

Operite i narežite na kockice paradajz. Ocedite višak soka i prebacite kockice u posebnu činiju.

Složite listove bosiljka i uvijte ih u cev, a potom oštrim nožem tanko iseckajte na tračice i prebacite u činiju sa paradajzom.

Sitno iseckajte i beli luk. Jednu kašičicu pomešajte sa tri kašike maslinovog ulja i ostavite po strani, a preostali beli luk prespite u mešavinu sa paradajzom.

Začinite paradajz sa dve kašike maslinovog ulja, kašikom balzamika, pola kašičice soli i četvrtinom kašičice crnog bibera. Lagano promešajte sve da se sjedini i ostavite da se marinira 15 do 30 minuta.

Zagrejte rernu na 200˚C.

Isecite baget dijagonalno na šnite debiljne oko jedan centimetra. Postavite papir za pečenje na pleh i poređajte hleb.

Premažite svako parče sa obe strane sa maslinovim uljem natopljenim belim lukom, a potom pospite odozgo parmezanom.

Pecite u zagrejanoj rerni oko pet minuta dok brusketi ne porumene.

Stavite na vruće buskete pripremljen toping od paradaiza, i dodatno pospite sa masilnovim uljem i balzamikom, piše Ona.

Tvoja reakcija?