Tradicionalna poslastica koja se rado služi na Balkanu su tulumbe. Postoji nekoliko načina pripreme ovog deserta, neki uključuje pečenje, neki prženje, a ovo je veoma jednostavan recept koji baš svima uspeva
Najbitniji je pravi odabir sastojaka koji vašim tulumbama daje prepoznatljivu svežinu i aromu, piše Informer.
Sastojci:
- 500 ml vode
- kašika šećera
- kašika ulja
- 500 g oštrog brašna
- pet jaja
- malo soli
- ulje
Za sirup:
- 500 ml vode
- kilogram šećera
- limun
Priprema:
- Razmutiti u šerpi vodu i šećer pa staviti na vatr. Kada proključa, dodati limun isečen na tanke kolutove, smanjiti vatru, poklopiti i kuvati još pet-šest minuta. Skloniti s vatre, ohladiti na sobnoj temperaturi, pa staviti u frižider da prenoći.
- Sutradan u šerpu sipati vodu, kašiku šećera i ulje, pa kuvati dok ne proključa. Energično umešati brašno, pa skloniti s vatre i nastaviti mućenje mikserom, dok se ne dobije glatka i kompaktna smesa.
- Umutiti mikserom jaja sa malo soli, pa postepeno dodavati testu i miksati. Kad se dobije gust krem, smesu prebaciti u špric, pa istiskivati tulumbe i pržiti ih u vrelom ulju dok ne porumene.
- Pržene tulumbe valjati u dobro ohlađen sirup, pa ih staviti u frižider.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.