Jaffa izaziva različite reakcije kod ljudi. I dok postoje oni koje je nikako ne vole, ipak mislimo da preovladava većina koja jaffu obožava. Reč je o posebnom i prepoznatljivom spoju pomorandže, čokolade i biskvita, ali kada se sve to pretoči u tortu, onda dobijate recept koji ćete stalno koristiti, a kako i naslov kaže, baš zato ćete ga brzo naučiti napamet
MissGastro i ovaj put ima sjajnu ideju za poslasticu. Verujte nam, vredi svake muke!
Sastojci za koru:
- 250 g maslaca
- 300 g šećera
- 4 velika jaja
- 100 g punomasnog jogurta
- 300 g brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- korica 4 velike pomorandže
Sastojci za fil od pomorandže:
- sok od 5 velikih pomorandži (oko 500 ml)
- 100 g šećera
- 6 listića želatina
Sastojci za čokoladni preliv:
- 300 ml slatke pavlake
- 200 g rendane mlečne čokolade
- 100 g rendane tamne čokolade
Za dekoraciju:
- korica pomorandže
- 2 kašike marmelade od kajsije
Priprema:
- Podmazati kalup za fil. Prvo napraviti fil za tortu veličine oko 20 cm, možete ga napraviti i dan ranije. Oljuštite četiri pomorandže i stavite sa strane. Sok od 5 pet pomorandži i šećer stavite u šerpicu i lagano zagrevajte dok se šećer ne otopi. U međuvremenu stavite listiće želatina u hladnu vodu da omekšaju. Ocedite želatin iz vode i stavite u zagrejani sok. Mešajte dok se želatin potpuno ne rastopi. Ulijte smesu u kalup za pečenje i ostavi da stoji najmanje 4 sata, idealno preko noći.
- Zagrejte rernu na 160 stepeni. Sve sastojke za koru sipajte u posudu i mešajte mikserom dok smeesa ne postane glatka. Stavite smjesu u pleh i pecite 55 minuta. Nakon pečenja ohladite 15 minuta, okrenite koru i pustire da se ohladi.
- Za čokoladni preliv zagrejte čokoladu u maloj posudi i prelijte pavlakom, pa ostavite 10 minuta i onda sve dobro izmešajte. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Na koru stavite fil od pomorandže, premažite čokoladnim prelivom i po želji ukrasite.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.