Iako je kaša prva asocijacija kada se spomenu ovsene pahuljice, ima još načina na koji se ova sjajna žitarica može iskoristiti. Danas vam donosimo tri recepta za jela od ovsenih pahuljica
Kaša jeste najbrži način da dodđemo do svih blagodeti koje nudi ovas kao žitarica, ali ni ostali recepti nisu posebno komplikovani, a kada ih napravite jednom, volećete ih zauvek, piše Glossy.
Mafini od ovsenih pahuljica
Sastojci:
- 350 g ovsenih pahuljica
- 2 jajeta
- 130 g meda
- 1 kesica vanilinog šećera
- 3 zrelije banane
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašičica kakao praha
- 1 šolja mleka
- ½ kašičice soli
Priprema:
- U činiji ispasirajte banane, pa im dodajte med, vanilin šećer, jaja i mleko i sve dobro umutite.
- U drugoj posudi pomešajte ovsene pahuljice, prašak za pecivo, kakao i so, pa tu mešavinu postepeno dodajte mokrim sastojcima i mešajte da se lepo sjedini.
- Potom prelijte u kalupe za mafine obližene papirnim čašicama.
- Pecite oko pola sata u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
Prijatno!
Ovsena čorba s tikvicama
Sastojci:
- 200 g ovsenih pahuljica
- 3 tikvice srednje veličine
- 4 šolje vode
- 50 g semenki lana
- 50 g maslaca
- so, biber i peršun po ukusu
Priprema:
- Tikvice operite pa ih isecite na kockice.
- U šerpu sipajte vodu, pa ubacite ovsene pahuljice, tikvice i semenke lana.
- Posolite, pa stavite da se kuva sve dok tikvice ne omekšaju, pa sklonite da se hladi.
- Izvadite iz vode i dobro izblendajte tikvice dok ne dobijete glatku kašu, pa vratite u šerpu.
- Dodajte biber i so, pa ubacite kocku maslaca i prokrčkajte još minut.
- Sklonite s ringle i služite s krutonima.
Prijatno!
Krofne od ovsenih pahuljica
Sastojci:
- 1 veliki krompir
- 1 kesica praška za pecivo
- brašno za valjanje
- 1 jaje
- 1 velika šargarepa
- 3,5 kašike ovsenih pahuljica
- 1 kašike prezli
- 100 g sitnog sira
- so, biber i majčina dušica po ukusu
- ulje za prženje
Priprema:
- Ogulite krompir i šargarepu, dobro ih operite i skuvajte. Potom narendajte na krupno i pomešajte sa sitnim sirom i suvim ovsenim
- pahuljicama.
- Kada sve sjedinite, dodajte prezle, prašak za pecivo i začine po ukusu i ponovo dobro promešajte.
- U odvojenoj posudi umutite jaje, pa pola ostavite sa strane, a pola jajeta pomešajte s ovom smesom, lepo zamesite rukom i stavite u frižider na pola sata.
- Uzimajte testo i na pobrašnjenoj površini i oblikujte u loptice, krofne s rupom ili prstenove.
- Uvaljajte u brašno, pa premažite četkicom umočenom u umućeno jaje.
- Pržite u dubokom i dobro zagrejanom ulju.
- Ređajte po papirnim ubrusima, da upiju višak masnoće.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.