Svi smo u detinjstvu voleli starinski kolač sa voćem koji su naše mame i bake nakon pečenja posipale prah šećerom. Danas je pred vama sjajan recept za jedan biskvitni, ali premekan kolač sa kajsijama
Sastojci:
Za biskvit:
- 4 jaja
- prstohvat soli
- 1 čaša šećera – 180 g (ili po ukusu)
- 1 vanilin šećer
- korica pola limuna
- 1/2 čaše ulja – 90 g
- 1 čaša jogurta – 180 g
- 1 čaša pšeničnog griza – 150 g
- 1 čaša oštrog brašna – 120 g
- 1 prašak za pecivo
Još:
- 450 g kajsija
- 2-3 kašike kristal šećera
- šećer u prahu
Priprema:
Odvojite belanca od žumanaca. U posudu sa belancima dodajte prstohvat soli pa mutite mikserom dodajući šećer i vanilin šećer pa umutite čvrst sneg. Potrebno je da se sav šećer otopi.
Mikser smanjite na najmanju brzinu pa dodajte jedno po jedno žumance, a potom i koricu limuna.
Ulijte ulje i jogurt, dodajte griz, brašno i prašak za pecivo pa žicom sve lagano izmešajte i sjedinite u glatku smesu, ali pazite da vam smesa ne splasne.
Sipajte smesu u pleh obložen papirom za pečenje dimenzija 32×22 cm i poravnajte špatulom.
Operite kajsije, presecite na pola da izvadite koštice i iseckajte ih na manje komade. Poslažite ih na smesu za biskvit sa korom okrenutom na dole. Odozgo pospite kajsije šećerom.
Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 30-35 minuta, dok ne porumeni. Ohladite ga na sobnoj temperaturi, secite na kocke i pospite šećerom u prahu, savetuje Mystic Cakes-
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.