Bajadera je jedan od omiljenih kolača na našim trpezama, a potrebno je samo pola sata da je napravite. U različitim prilikama je jedemo i obožavamo, a kada je domaća, onda padamo u sevdah
Važno je da poštujete mere koje su navedene u receptu, a posebno kada je šećer u pitanju jer ukoliko preterate, kolačići će biti tvrdi i preslatki, piše Recepttura.
Sastojci:
- 200 ml vode
- 250 g margarina
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 400 g mlevenog keksa
- 300 g mlevenih oraha
- 100 g čokolade za kuvanje
Glazura:
- 150 g čokolade za kuh+vanje
- 6 kašika ulja
Priprema:
- U posudu sipati vodu i staviti na ringlu, pa dodati margarin naseckan na listiće, šećer i vanilin šećer. Zagrevati masu uz mešanje kako bi se sastojci otopili.
- U veliku posudu sipati mleveni keks i mlevene orahe pa ih izmešati. Napraviti u njima malu rupu, pa u nju sipati smesu sa špreta. Varjačom sve dobro pomešati da se dobije fina ujednačena smesa.NPodeliti smesu na dva jednaka dela.
- Otopiti čokoladu za kuvanje i sipati u jednu polovinu smese i promešati varjačom da se sjedini.
- Kalup dimenzija 35×20 centimetara namazati uljem. Na dno prvo staviti čokoladni sloj pa ga dobro izravnati. Naneti svetli sloj na tamni pa lepo rasporediti i zagladiti.
- Za glazuru na pari otopiti čokoladu za kuvanje sa uljem i sipati po svetlom sloju.
- Kolač stavite u frižider preko noći pre posluživanja.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.