Po nekim izvorima, prvi recept za pravljenje gomboca datira još iz 17. veka. Čak i tada, originalne knedle bile su pržene i punjene, naravno, šljivama! U poslednje vreme, knedle se pune raznim nadevima, ali taj ukus šljiva u njima ništa ne može zameniti
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 1 kašika omekšalog putera
- 2 žumanceta
- prstohvat soli
- 4 kašike griza
- 250-350g oštrog brašna
- 30 šljiva
- 200 g prezli
- 1 dl ulja za prženje
- 2 kesice vanilin šećera
Priprema:
- Krompir operite, pa stavite da se kuva oko pola sata od trenutka kada voda proključa.
- Kuvani krompir ocedite, oljuštite i ispasirajte pa dodajte žumanca, so i puter. Promešajte, dodajte griz i oko 250 grama brašna pa od toga umesite testo. Testo treba da bude kompaktno i ne bi trebalo da se lepi pa shodno tome prilagodite količinu brašna.
- Napravite valjak i uz pomoć brašna oblikujte trideset knedli kojima ste u sredinu stavili po šljivu. Kuvajte knedle u kipućoj vodi nekoliko minuta od momenta kada isplivaju na površinu.
- Ispržite prezle na zagrejanom ulju i uvaljajte knedle.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.