Prava je retkost da štrudla sa makom nekome nije među omiljenim poslasticama zbog svog specifičnog ukusa i mekoće. Kada je u pitanju testo, najbolje je da bude sa kvascem jer samo ono daje onaj prepoznatljivi osećaj dok uživamo u ovoj štrudli
Ako pričamo o filu, svi smo za to da on treba da bude sočan i da ga prosto ima "da preliva" jer samo to može da se nazove pravom makovnjačom! Ono što je važno jeste napraviti dobar odnos sastojama kako fil ne bi bio ni previše suv niti previše "mokar". Zato, prema savetu Miss Gastro, treba biti oprezan pri dodavanju mleka kada pripremate fil i sipati ga postepeno dok se ne dobije gusta smesa slična kremi. Količina mleka uvek zavisi od suvoće maka!
Sastojci za testo:
- 400 g brašna
- 1 kockica kvasca
- 250 ml toplog mleka
- 80 g šećera
- 80 g maslaca
- prstohvat soli
- 2 žumanca
- korica limuna
Sastojci za fil:
- 400 g mlevenog maka
- 350 ml mleka
- 200 g šećera
- 1 kašika maslaca
- Grožđice po želji
Priprema:
- Za pripremu fila, pomešajte šećer i mak, pa postepeno dodajte toplo mleko kako biste dobili gustu kremu. U kremu dodajte maslac i sve dobro promešajte.
- Za pripremu testa, pomešajte šečer, kvasac i toplo mleko, pa poklopite i ostavite na toplom da se aktivira.
- Suve sastojke pomešajte u posebnom sudu, pa pa dodajte aktivirani kvasac, rendanu koricu limuna, žumanke i maslac pa umesite glatko testo i ostaviti ga na toplom da naraste oko pola sata.
- Naraslo testo premesite i podelite na dva ili tri dela u zavisnosti od toga da li volite tanje ili deblje kore.
- Razvaljajte kore na pobrašnjenoj površini, namažite filom i umotajte pa prebacite u pleh obložen pek papirom i ostavite da naraste još 15 minuta.
- Pre pečenja premažite štrudlu maslacem pa stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni ipecite oko 45 minuta.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.