Ćufte su jedno od omiljenih jela naših ljudi, ali i šire. Od mesta do mesta i pd podneblja do podneblja razlikuje se njihova priprema, sastojci, pa čak i izgled
Kada su u pitanju prilozi, ćufte su zaista fleksibilne po tom pitanju, a najbolje se slažu uz pire krompir, kada su napravljene u paradajz sosu. Međutim MissGastro danas ima recept za ćufte u belom sosu koji će vam se sigurno svideti ako ste ljubitelj nekih novih ukusa.
Sastojci za ćufte:
- 500 g mlevenog mesa (pola svinjetina, pola junetina)
- 5 kašika prezli
- 1 dl mleka
- 2 jaja
- crni luk
- beli luk
- 1 kašičica senfa
- so i biber
Sastojci za džem od brusnica:
- 200 g suvih brusnica
- 3 kašike šećera
- 250 ml vode
Sastojci za pire:
- 3 - 4 krompira
- maslac
- mleko
- pavlaka za kuvanje
Priprema:
- Pomešajte prezle i mleko i ostavite da nabubri. Za to vreme nariendajte crni i beli luk pa sve sastojke pomešajte u kompaktnu smesu. Pravite kuglice rukama i stavite ih na podmazan tanjir. Stavite ih u frižider na 30 minuta. Ćufte propržite na maslacu. Nakon što ste ispekli sve, dodajte kocku maslaca u tiganj u kome ste ih pekli ćufte i pustite da se rastopi. Na rastopljenom maslacu popržite kašiku brašna da dobijete zapršku i nalijte temeljcem ili vodom. Potrebno je okvirno oko 150-200 ml tečnosti. Posolite, pobiberite i dodajte malo pavlake za kuvanje pa sve ukuvajte dok ne bude svilenkaste teksture i srednje gustine. Kuglice vratite u umak i pospite sitno sjeckanim peršunom.
- Par sati pre upotrebe potopite suve brusnice da se rehidriraju, a ako se opredelite za sveže, preskočite ovaj korak. Prokuvajte vodu u kojoj su bile brusnice sa plodovima i džemom dok ne dobijete teksturu džema.
- Oljuštite krompir i skuvajte ga u posoljenoj vodi. Procedite, izgnječite i dodajte ostale sastojke pa umutite mikserom do željene gustine pirea.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.