Iako je skoro zaboravljen, boza je napitak u kojima su generacije i generacije uživale u poslastičarnicama. Reč je i o veoma osvežavajućem napitku, a o ukusu ne treba ni govoriti: Probajte da napravite bozu i uverite se i sami
Sastojci:
- 5 litara vode
- 4 (supene) kasike kukuruznog brasna
- 1 (supena) kasika psenicnog brasna
- 1/2 kockice svezeg kvasca ili 1kesica suvog
- 400 gr secera
Priprema:
- U veci lonac ili serpu sipati 5l vode i staviti da prokuva.
- U posebnoj posudi razmutiti kukuruzno i pšenično brašno sa malo vode kao za puding.
- Smesu sipati u vodu koja vri i mešati. Smanjiti temperaturu i kuvati na laganoj vatri oko pola sata. Uz povremeno mešanje.
- Kuvanu smesu ostaviti da se ohladi i dodati nadosli kvasac razmucen u malo mlake vode sa malo secera. Ostaviti da odstoji 24h. Posle toga procediti.
- Šećer blago karamelizovati, pa zaliti sa 1/2 l vode i pustiti da prokuva. Ohladiti i dodati prethodno skuvanoj, proceđenoj tečnosti. Dobro promešati i sipati u flaše. Čuvati u frižideru.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.