Baklava je jedna od omiljenih orijentalnih poslastica koja se rado konzumira na našim prostorima. Sslatka, sočna i bogatog ukusa, baklava je izazov za prave sladokusce, a ona koju vam danas predstavljamo se pravi od rozen kora i sigurno će vam se svideti
Sastojci:
- Pakovanje rozen korica
- 400 g mlevenih oraha
- 1 margarin
Preliv:
- 600 g šećera
- 400 ml vode
- 2 kesice vanilin šećera
- kolutovi limuna
Priprema:
- Ređati kore u prethodno nauljen pleh, približnih dimenzija kao što su kore. Svaku koru ravnomerno posuti orasima, osim poslednje. Pažljivo iseći baklavu na manje kvadrate, zatim na trouglove ili na romboide.
- Preliti i premazati sa otopljenim margarinom.
- Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.
- Sve sastojke za preliv osim limuna sipati u šerpu i promešati da se povežu pa kuvati oko 15 minuta dok se ne zgusne. Preliv treba da bude gustine između sirupa i vode, piše Dr. Oetker. Pred kraj kuvanja dodati 1/2 limuna isečenog na kolutiće.
- Preko vrele ispečene baklave sipati vreo preliv i ostaviti da se ohladi.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.